OpenVLD wil overleg over gouverneur Oost-Vlaanderen

Jan Briers, gedelegeerd bestuurder van het Festival van Vlaanderen - Foto Lieven Van Assche © Lieven Van Assche

Open VLD legt zich nog niet neer bij een aanstelling van Jan Briers als gouverneur van Oost-Vlaanderen. De N-VA schuift de niet-partijgebonden Briers, gedelegeerd bestuurder van het Festival van Vlaanderen, naar voren als kandidaat.

Met de voordracht van Jan Briers heeft de NV-A nog geen vrije baan naar het gouverneurschap van Oost-Vlaanderen gecreëerd. Open VLD blijft tegenspartelen. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten wil dat de Vlaamse en federale regering rond de tafel gaan zitten over dat gouverneurschap. Ze vindt dat 'de regels en geplogenheden' niet zijn gevolgd. 

Omdat een gouverneur zowel taken voor de Vlaamse als voor de federale regering moet uitvoeren, is het volgens Rutten nodig dat er over de benoemingoverleg komt tussen beide regeringen. Volgens Open VLD-kamerlid Herman De Croo begaat de Vlaamse regering 'een fout'. Hij wijst op de procedure: de Vlaamse regering doeteen voorstel, waarop de federale regering een eensluidend advies moet formuleren. 'Maar de federale regering is niet geraadpleegd', stelde De Croo, die suggereerde dat andere partijen in de Vlaamse regering evenmin op de hoogte waren van de keuze voor Briers.

Jan Briers (junior) volgde zijn vader, Jan Briers (senior), in 1986 op aan het hoofd van het Festival van Vlaanderen. Briers senior richtte het muziekfestival eind jaren 50 op. Briers junior is gehuwd met een muzikante en heeft een tienerdochter.

De Tijd had donderdag al gemeld dat de N-VA vrijdag in de Vlaamse regering een kandidaat naar voren zou schuiven om André Denys (Open VLD) op te volgen als gouverneur van Oost-Vlaanderen. Het zou niet Siegfried Bracke worden, maar een ‘onafhankelijke’. 

Over de opvolging van André Denys, die op 1 februari met pensioen gaat als gouverneur van Oost-Vlaanderen, was heel wat te doen. Zowel N-VA als Open VLD claimde onlangs nog de post. Uiteindelijk werd de knoop doorgehakt. Zoals bij de Vlaamse regeringsvorming is afgesproken, krijgt de N-VA haar eerste gouverneur.

Een hele tijd deed de naam van gewezen VRT-reporter Siegfried Bracke de ronde. Hij stak zijn interesse niet onder stoelen of banken, maar de partij vindt dat haar kopman in Gent nog moet renderen en wil hem inzetten als stemmenkanon bij de moeder aller verkiezingen in 2014.

Daarom opteerde de N-VA ervoor iemand van buiten de partij voor te stellen. Op die manier ontmijnen de Vlaams-nationalisten het verwijt dat het hen - net zoals de traditionele partijen - om de postjes te doen zou zijn. Het wordt voor Open VLD, dat de gouverneurspost in het blauwe Oost-Vlaanderen graag in handen zou houden, daarmee moeilijk om de N-VA te beschuldigen van platte partijpolitiek.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud