Janssens verbindt zijn lot aan Groen

Meyrem Almaci en Patrick Janssens, vorige maand op een verkiezingsdebat (foto: Belga)

De Stadslijst van uittredend burgemeester Patrick Janssens wil enkel in een coalitie stappen indien ook Groen daar deel van uitmaakt. Dat heeft Janssens donderdag zelf meegedeeld.

Volgens Janssens wil de Stadslijst geen politieke spelletjes spelen. 'De stad moet zo snel mogelijk bestuurd worden', zegt hij. Janssens noemt de Stadslijst van sp.a en CD&V bij het verdere verloop van de onderhandelingen in ieder geval 'één en ondeelbaar', wat ook meteen bevestigd werd door Marc Van Peel (CD&V).

'We zitten ofwel samen in de meerderheid, ofwel samen in de oppositie', aldus Janssens. Voor Janssens zijn er nu drie mogelijkheden om de stad te besturen. Ten eerste een coalitie van N-VA, Groen en Open VLD waarbij de Stadslijst dus in de oppositie zou komen te zitten.

Ten tweede een coalitie van N-VA en de Stadslijst, maar dan moet voor die laatste ook Groen erbij. De derde mogelijkheid is dan dat er zonder meerderheid zou bestuurd worden. In dat geval belooft de Stadslijst zich constructief op te stellen.

Dat Groen best mee bestuurt, leidt Janssens naar eigen zeggen af uit de verkiezingsuitslag. 'Er is een eerder progressief blok dat goed gescoord heeft en een meerderheid heeft binnen de ring, en een conservatiever blok dat een meerderheid heeft buiten de ring.'

Die twee zouden volgens Janssens best met elkaar verzoend worden in een coalitie. Groen had eerder aangegeven onder meer het verlaten van het BAM-tracé en het aanpassen van het hoofddoekenverbod als breekpunten te zien bij de coalitievorming.

Janssens meent dat over die kwesties een compromis mogelijk moet zijn met andere partijen. Zo zou wat de Oosterweelverbinding betreft bijvoorbeeld alvast de Liefkenshoektunnel tolvrij kunnen worden gemaakt en de autosnelweg A102 aangelegd. Het hoofddoekenverbod kan eventueel vervangen worden door een dresscode. 

Almaci

Meyrem Almaci (Groen) reageert in een mededeling verbaasd. 'Het is vreemd dat het kartel ons hierover op voorhand niet heeft ingelicht', zegt ze. Almaci staat naar eigen zeggen wel open om te praten. Toch maakt Groen een kanttekening. De partij ziet het immers als een groot nadeel dat haar vier zetels niet echt nodig zijn voor een meerderheid en ze dus in een slechte positie zit om te wegen op de besluitvorming.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud