‘Je moet zot zijn om hier te investeren in energie'

Willy De Roovere, ex-topman van het FANC

De voormalige baas van de Belgische nucleaire waakhond, Willy De Roovere, is bijzonder scherp voor het Belgische stroombeleid.

'Het probleem van de energie-bevoorrading in dit land heeft niets te maken met nucleaire energie. Het heeft te maken met een gebrek aan stabiel beleid.’ Dat zegt Willy De Roovere, de vorige directeur van het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC), in een interview met De Tijd.

Door het stilleggen van de kernreactoren Doel 3 en 4 en Tihange 2 dreigt deze winter een stroomtekort. Maar los van een probleem met kernenergie an sich, ziet De Roovere vooral graten in het overheidsbeleid van de voorbije jaren, waardoor de energiesector niet durft te investeren in nieuwe centrales.

'Welke CEO of voorzitter van de raad van bestuur durft het in godsnaam aan om in dit land een nieuwe energiecentrale te bouwen, of het nu Electrabel, E.ON of een andere speler is? Je moet goed zot zijn. Niemand durft, omdat de ene regering terugdraait wat de andere heeft beslist. Hoe kan je nog een businessplan maken als de regels onderweg veranderd worden?'

In een speciaal bijeengeroepen Kamercommissie werd gisteren met scherp geschoten op het Belgische energiebeleid. ‘België is inzake energiebevoorrading afgegleden tot op het niveau van een ontwikkelingsland’, stelde de N-VA’er Bert Wollants. 'De opeenvolgende regeringen hebben zich geconcentreerd op hoe we vooral géén elektriciteit zouden produceren. Het gevolg is een dreigende black-out.'

Ook Groen was bij monde van Kristof Calvo kritisch. 'Na jarenlang non-beleid probeert u de meubelen te redden door allerlei noodmaatregelen te improviseren', wierp hij ontslagnemend staatssecretaris voor Energie Catherine Fonck (cdH) en haar voorganger, huidig minister van Binnenlandse Zaken Melchior Wathelet, toe.

Lees het volledige interview dit weekend in De Tijd

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud