LIMBURG: Hilde Claes (sp.a) sluit coalitie met CD&V

Burgemeester Hilde Claes wordt afgestraft voor het politieschandaal Hazodi.

In Hasselt heeft de lijst Helemaal Hasselt van Hilde Claes een bestuursakkoord bereikt met CD&V. Claes blijft burgemeester, zo is maandagochtend bij Helemaal Hasselt vernomen.

In Limburg werd met grote spanning uitgekeken naar het resultaat in Hasselt. Burgemeester Hilde Claes (sp.a) moet een verlies van 15 procentpunt incasseren. Haar lijst Helemaal Hasselt blijft wel de grootste. 

Helemaal Hasselt - een kartel van sp.a, Groen en onafhankelijken - gaat uiteindelijk samen met CD&V. Naast Claes levert de partij nog vijf schepenen.

CD&V van Europarlementslid Ivo Belet mag drie schepenen en de OCMW-voorzitter kiezen. Belet geen schepen, maar blijft gemeenteraadslid. Hij had vooraf aangekondigd dat hij zijn Europees mandaat enkel zou afstaan voor de burgemeesterssjerp.

De onderhandelingen voor de invulling van een inhoudelijk akkoord voor het bestuur van de stad worden eerstdaags opgestart.

De Hasselaren deelden hun burgemeester een ferme tik uit. De lijst Helemaal Hasselt van Hilde Claes (sp.a) blijft de grootste in de Limburgse provinciehoofdstad, maar het progressieve kartel verliest wel zo’n 15 procentpunten vergeleken met de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Leuk detail: de voetballer Stijn Stijnen haalt bijna 1.200 voorkeurstemmen. Hij wordt gemeenteraadslid.

Helemaal Hasselt behaalde 33 procent van de stemmen. Niét CD&V wordt de tweede partij in Hasselt. De christendemocraten moet de N-VA van lijsttrekker Steven Vandeput laten voorgaan.

Samen konden de N-VA (25,5%) en CD&V (22,7%) het progressieve kartel uit het bestuur wippen. Dan moesten ze wel Open VLD in het bad trekken. De drie partijen hebben een comfortabele meerderheid van 25 op de 41 zetels. De N-VA’er Vandeput maakte zondagnamiddag al een opening naar Ivo Belet. ‘Ik wil heel graag met hem praten’, zei hij bij de VRT.

Maar Hilde Claes gooide het dus op een akkoordje met Ivo Belet. Samen halen Helemaal Hasselt en de CD&V immers ook 25 van de 41 zetels binnen. Zondagavond zaten Claes en Belet samen zónder Vandeput, tot grote ontsteltenis van de N-VA'er.

Wouter Beke wint

In die andere Limburgse centrumstad, Genk, heeft de kiezer de kaarten heel duidelijk gelegd. De CD&V van burgemeester Wim Claes haalt 41 procent van de stemmen, of 18 van de 39 zetels. Ook de N-VA doet het uitstekend. De partij haalt 18,2 procent en lijkt een logische coalitiepartner. Klein links doet het opvallend goed in het multiculturele Genk. De communistische PVDA+ klimt van twee naar drie zetels.

CD&V-voorzitter Wouter Beke wordt de nieuwe burgemeester van Leopoldsburg. Zijn partij breekt de socialistische meerderheid. De N-VA wordt de derde partij. Beke is niet van plan om op te stappen als partijvoorzitter. ‘Beide functies zijn combineerbaar’, zei hij zondag.

Gabriëls gewipt in Bree

Grote verrassing in Bree. Na zes opeenvolgende termijnen wordt burgemeester Jaak Gabriëls (Open vld) uit het zadel gelicht. Gabriëls, in een ver verleden nog voorzitter van de Volksunie, blijft met zijn lijst Verjonging de grootste. Maar volgens Het Belang van Limburg hebben CD&V en Bros (een kartel van N-VA, sp.a en VCD) een akkoord om Gabriëls wandelen te sturen. Het is nog niet duidelijk wie burgemeester wordt. CD&V heeft Kamerlid Liesbeth Van der Auwera in de rangen, maar Bros heeft meer zetels. 

Elders in Limburg

In Heusden-Zolder is de N-VA de grootste partij geworden. Burgemeester Sonja Claes (CD&V) moet haar sjerp afstaan.

Lommel blijft een rood bastion. De lijst van burgemeester Peter Vanvelthoven (sp.a) haalt meer dan 40 procent van de stemmen.

In Bilzen hebben Frieda Brepoels (N-VA) en Johan Sauwens (CD&V)een nek-aan-nek-race uitgevochten.  Sauwens haalt bijna 200 stemmen meer en wordt wellicht burgemeester. 

In Riemst wordt de N-VA van Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans de tweede partij. CD&V haalt een monsterscore van 46 procent. Peumans is ‘gelukkig en een beetje ongelukkig’ met de resultaten van zijn partij, aldus de lijsttrekker op de VRT.

Twee liberale coryfeeën van weleer mogen opnieuw de burgemeesterssjerp omgorden: Patrick Dewael in Tongeren en Marino Keulen in Lanaken.

En ook Voeren ligt nog altijd in Limburg.  Voerbelangen van burgemeester Huub Broers (N-VA)  is met 61 procent de grootste. De Franstalige partij R.A.L. (Retour à Liège) haalt 37 procent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content