Advertentie

Lieven Boeve volgt Mieke Van Hecke op

Lieve Boeve (foto: KUL) ©KUL

Lieven Boeve volgt op 1 september 2014 Mieke Van Hecke op als directeur-generaal van het katholiek onderwijs. Hij is aangeduid door de verzamelde bisschoppen. Dat vernam De Tijd.

Lieven Boeve, de huidige decaan theologie van de KU Leuven volgt Mieke Van Hecke op aan het hoofd van het VSKO, de katholieke onderwijskoepel. Voor de functie kan niet worden gesolliciteerd, het zijn de bischoppen die zelf de kandidaten contacteren.

Boeve haalt het daarbij van Paul Yperman, adviseur van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a). Ook voormalig minister van Financiën Steven Vanackere werd lange tijd voor de functie genoemd.

Boeve is gewoon hoogleraar fundamentele theologie en is sinds 2008 decaan van de Leuvense faculteit theologie en religiewetenschappen. Hij is ook hoofd van de academische lerarenopleiding en voorzitter van het academisch vormingscentrum voor leerkrachten.

Binnen de universiteit staat Boeve als een sterke manager en een enorme netwerker bekend. Hij weet aan welke touwtjes hij moet trekken om zijn slag thuis te halen. Bovendien staat hij al jaren op een goed blaadje bij de bisschoppen. Zo speelde hij een belangrijke rol in de campagne om de ‘K’ en dus de katholieke identiteit van de KU Leuven te behouden.

Zijn gebrek aan politieke ervaring wordt gecompenseerd door de nummer twee bij het katholiek onderwijs. Ann Verreth, kersvers secretaris-generaal in de Guimardstraat, komt van het kabinet van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). Wat Boeve wel nog moet leren, is extern communiceren. Wie aan het hoofd staat van het katholiek onderwijs, is ook het gezicht van de organisatie. Zo staat Mieke Van Hecke ondertussen synoniem met het katholiek onderwijs, ook al is het VSKO allesbehalve een en ondeelbaar. Het is 'slechts' de koepelorganisatie van de verschillende inrichtende machten.

Naast het bewaren van de eenheid zal Boeve ook de pedagogische vrijheid goed moeten bewaken. Bovendien ligt er heel wat inhoudelijk werk op de plank. Veel onderwijsplannen hebben een aanzet gekregen en moeten de komende jaren worden uitgevoerd.

De hervorming van het secundair onderwijs staat met stip op één. Van Hecke is daar al mee bezig, maar de concrete uitwerking is voor haar opvolger. De uitrol van de hervorming vraagt een stevige inspanningvan de onderwijskoepel, de schoolbesturen en de leerkrachten. Het wordt niet eenvoudig om daarbij iedereen op één lijn en gemotiveerd te krijgen. Hetzelfde geldt voor de bestuurlijke schaalvergroting in het katholieke onderwijs. Tegelijk smeken andere dossiers om aandacht, zoals de extra geld voor de scholenbouw, de uitbouw van de leerzorg en extra begeleiding van jonge leerkrachten. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud