Advertentie

'Meccanotracé goedkoper dan aangekondigd'

Een bewerkte foto van hoe de toestand aan de Schijnpoort er over enkele jaren zou kunnen uitzien. ©BELGA

De alternatieven voor het Oosterweeltracé, dat door de Vlaamse regering als beste optie werd verkozen, zijn minder duur dan werd aangekondigd. Dat blijkt uit een financiële analyse in opdracht van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM). Volgens BAM is er niets verkeerd gebeurd.

De Vlaamse regering beweert al maanden dat het BAM-tracé - ook het Oosterweeltracé genoemd - 300 miljoen euro goedkoper is dan het Meccano-tracé. Uit een studie door het onderzoeksbureau Arcadis blijkt nu dat bij Oosterweel een marge van 15 procent wordt bijgeteld voor 'niet in te schatten bouwkosten'.

Bij de alternatieve tracés Meccano en Oosterweel-Noord loopt die marge op tot 20 procent, waardoor beide alternatieven een prijshandicap van 5 procentpunt krijgen, schrijft De Morgen donderdag. Voor Meccano komt dat neer op een meerprijs van 170 miljoen euro.

Als de meerkost wordt weggewerkt, blijkt het verschil tussen Oosterweel en Meccano minimaal. Het Oosterweeltracé zou 3,018 miljard euro kosten, tegen 3,196 miljard voor Meccano (en niet 3,365 miljard euro, zoals eerst gemeld).

Geheimhouding

Het is Vlaams parlementslid Björn Rzoska (Groen) die de informatie, ondanks een strikte geheimhoudingsclausule, aan de krant doorspeelde. 'Als ik hiervoor word gestraft, dan is dat maar zo. De burger heeft recht op deze informatie', zegt Rzoska.

Volgens het parlementslid bewijst het rapport dat de Vlaamse regering 'nooit serieus heeft nagedacht over een alternatief voor Oosterweel'. 'Bovendien wordt het spel niet eerlijk gespeeld. De regering staaft haar keuze voor Oosterweel met valse argumenten. Dat is puur bedrog.'

Reactie BAM

BAM reageert verbaasd op de aantijgingen. De lagere marge voor het Oosterweeltracé heeft alles te maken met het feit dat het tracé beter en meer gedetailleerd uitgewerkt is dan de alternatieven, zegt woordvoerder Bojan Cerovic.

'Het Oosterweeltracé is simpelweg veel meer uitgewerkt, dus de prijs is beter gekend. Bij de andere tracés zijn er nog veel meer onzekerheden, waardoor 5 procent extra marge is genomen', zegt Cerovic. Maar ook met dezelfde marge blijven de conclusies van de kosten-batenanalyse volgens hem onverkort overeind..

Cerovic ontkent ook dat sprake is van strikte geheimhouding. Om redenen van concurrentie had het onderzoeksbureau Arcadis discretie gevraagd over zijn methodieken, maar de cijfers zouden hoe dan ook donderdagmiddag worden toegelicht in het Vlaams Parlement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud