Meer dan 3 miljoen ontvreemd bij hacking

(foto: Belga) ©IMAGEGLOBE

Volgens het federaal parket zijn er de voorbije dagen vier personen opgepakt en aangehouden in een gerechtelijk onderzoek naar de hacking van bankenwebsites. Daarbij werd meer dan 3 miljoen euro ontvreemd. Bankenfederatie Febelfin heeft het echter over fraudepogingen, in de brede zin van het woord.

Het gaat om twee Russen en twee Polen die legaal in België verbleven en hun bankrekening zouden ter beschikking gesteld hebben om er geld op te laten storten dat bij die hackings ontvreemd was.

Het onderzoek van het federaal parket, onder leiding van onderzoeksrechter Michel Claise, viseert een criminele organisatie die via malware toegang zocht tot de computers van bankklanten die aan pc-banking doen.

Muilezels

De gegevens die ze op die manier verzamelden, werden nadien gebruikt om zelf via internet toegang te krijgen tot de rekeningen van die klanten en er geld af te halen. Dat geld werd dan op andere rekeningen gestort van zogenaamde 'muilezels', mensen die speciaal aangezocht waren en erin toestemden om hun rekening te laten gebruiken. Die 'muilezels' moesten de overgemaakte sommen vervolgens afhalen en overmaken naar het buitenland. Zij streken voor hun medewerking 5 tot 10 procent van de ontvreemde sommen op.

De criminele organisatie voerde in de tweede helft van 2011 een testfase uit, waarbij verschillende pogingen werden ondernomen om toegang te krijgen tot bankrekeningen en waarbij enkele kleine geldsommen werden ontvreemd. Begin dit jaar schakelde de organisatie echter een versnelling hoger en begon ze op veel grotere schaal en aan een veel hoger ritme fraudeleuze overschrijvingen uit te voeren.

Vijf banken

Daarbij had ze het gemunt op vijf grote Belgische banken. Bij een van die banken werden tussen 1 januari en 4 juni maar liefst 7.500 klanten slachtoffer van de hackings en werd 1.836.130,52 euro ontvreemd.

Bij een tweede bank ging het om 4.900 klanten en 1.496.012 euro. De drie andere banken hebben nog geen cijfers gecommuniceerd over het aantal getroffen klanten maar volgens het parket moeten de cijfers in dezelfde lijn liggen. Omdat de organisatie bovendien gebruik maakte van 'muilezels' die een bankrekening hadden bij dezelfde bank als de slachtoffers, was het zowat onmogelijk om de frauduleuze overschrijvingen te blokkeren.

Allesbehalve onschuldig

Gezien de omvang van het fenomeen besloot het federaal parket een onderzoek te starten onder leiding van onderzoeksrechter Claise. In dat onderzoek zijn nu dus vier 'muilezels' opgepakt en aangehouden. 'Hun aanhouding heeft zeker zijn belang', zegt Lieve Pellens, woordvoerster van het federaal parket. 'Zonder dit soort mensen kan de criminele organisatie gewoon haar buit niet opstrijken. Wat zij doen is dus allesbehalve onschuldig.'

De vier zijn in verdenking gesteld voor het uitvoeren van geldtransfers zonder over de hoedanigheid van financieel intermediair te beschikken, witwassen en medeplichtigheid aan hacking. Ze riskeren celstraffen tot 5 jaar.

Pogingen

Het is voorlopig onduidelijk om welke banken het gaat. Belfius en Argenta zeggen alvast dat zij er niet bij betrokken zijn.ING België zegt zich 'niet te herkennen in de genoemde bedragen of aantallen klanten'. KBC heeft de voorbije maanden geen gelukte fraudepogingen gekend bij zijn KBC Online-klanten.

Febelfin-woordvoerster Pamela Renders zegt de cijfers van het parket niet te kunnen bevestigen. Op basis van politiegegevens zegt ze dat het hier gaat om fraudepogingen, in de brede zin van het woord. 'Dat wil zeggen effectieve fraudegevallen en pogingen daartoe. In sommige gevallen gaat het zelfs om bewegingen tussen rekeningen van klanten.'

Febelfin blijft bij de eerder deze maand gepubliceerde cijfers: 261 effectieve fraudegevallen voor de eerste vijf maanden van het jaar, waarbij 2,4 miljoen werd buitgemaakt, een bedrag dat uiteindelijk op 715.000 euro na kon worden gerecupereerd.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content