Michel houdt deur open voor centrumrechts

MR-voorzitter Charles Michel ©LAURIE DIEFFEMBACQ/belga

MR-voorzitter Charles Michel sluit niet uit dat zijn partij alsnog tot een federale regering toetreedt, ondanks de 'onontwarbare federale situatie en de blokkering in Brussel'. Dat zegt hij op de RTBF-radio. Hij herinnert eraan dat zijn partij er 3 jaar geleden ook in slaagde 'het land te stabiliseren en uit de crisis te halen'.

De MR hekelde gisteren de beslissing van PS, CDH en FDF om samen een coalitie te vormen in Wallonië en in Brussel zonder de MR. Volgens Michel bemoeilijkten die 'onverantwoordelijke beslissingen' ook fors de vorming van een federale regering. Hij noemde de beslissing zelfs 'een cadeau voor de separatisten'.

Volgens Michel biedt die beslissing de Vlaamse partijen wel de kans om een aantal agendapunten te dicteren op het federale niveau. 'Ik denk dat, door de handelingen die gesteld zijn, ze een zeer grote verantwoordelijkheid hebben gelegd in handen van de Vlaamse partijen met betrekking tot de federale staat', zei hij op de radio.

Toch houdt de MR-voorzitter met zijn partij de deur op een kier voor de federale regeringsvorming. 'Ik heb persoonlijk mijn capaciteiten getoond om de belangen van mijn partij op korte termijn aan de kant te schuiven om het land uit de crisis te helpen', zo verwees Michel naar de situatie begin 2011, toen de MR opnieuw tot de federale onderhandelingen toetrad nadat de gesprekken tussen N-VA en PS blokkeerden.

Peeters

Ook uittredend Vlaams minister-president Kris Peeters blijft ondanks de vorming van een as PS-cdH in Wallonië en Brussel hopen dat de Franstaligen kunnen overtuigd worden om samen met N-VA een federale regering te vormen. 

In het Radio 1-programma ‘De Ochtend’ klonk Peeters duidelijk teleurgesteld over de démarche van PS en cdH. ‘Ze hebben eieren voor hun geld gekozen’, was zijn conclusie. Hij benadrukte dat hijzelf en CD&V-voorzitter Wouter Beke er al heel veel energie en tijd in gestoken hebben om MR en cdH te trachten overtuigen in een federale regering te stappen.

Beide partijen waren volgens Peeters ‘heel zenuwachtig’ en eerder wantrouwig. Dat de cdH nu scheep gaat met PS zou dan ook in de eerste plaats komen doordat die partij de anderen niet vertrouwde.

Niettemin vindt Peeters dat er moet verdergewerkt worden aan de vorming van een centrumrechtse regering en dat Bart De Wever zich niet mag laten misleiden door wat nu aan Franstalige zijde is gebeurd. ‘Wij moeten kijken wat nog kan en niet de schouders laten hangen.’ Hij benadrukte ook dat CD&V daar graag aan wil meewerken.

Over het verzet van CD&V en Open VLD tegen het FDF in een Brusselse regering zei Peeters dat het ‘niet vanzelfsprekend’ is die partij op te nemen gezien haar ‘zwaar verleden’ wat het ‘scherpslijpen van bepaalde communautaire standpunten’ betreft. ‘Wouter Beke en Gwendolyn Rutten hebben terecht gemeend een signaal te moeten geven.’ Peeters gaf toe dat over de gezamenlijke mededeling geen voorafgaand overleg is gepleegd met sp.a.

Op de vraag of het nu niet geweldig jeukt om snel een Vlaamse regering te vormen antwoordde Peeters dat men inderdaad ook daar stappen moet zetten, ‘liefst zo snel mogelijk’.

Peeters is tot slot van mening dat de positie van CD&V door de recente ontwikkelingen niet moeilijker is geworden. ‘Ik ben ervan overtuigd dat CD&V een rol zal kunnen spelen in de federale en de Vlaamse regering.’

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud