Advertentie

Moody's neemt België in het vizier

Foto Ocean/Corbis ©© Ocean/Corbis

Moody's dreigt er mee de kredietscore van België te verlagen. Het ratingbureau vreest dat 'bijkomende bankensteun' (lees: Dexia) de toch al wankele balans van de 'NV België' extra zal verwaren.

De Belgische overheidsschuld krijgt nu de kredietscore Aa1, de op één na hoogte, mee. Moody's vernoemt drie drijfveren om de score van België in het vizier te nemen.

  • In de eerste plaats wordt het, in het huidige fragiele financiële klimaat, moeilijker voor eurolanden met een hoge overheidsschuld, zoals België, om zich op lange termijn te financieren.
  • Een tweede reden is dat het beheer van de overheidsschuld moeilijker dreigt te worden door de vertragende economische groei.
  • Moody's verwijst tot slot naar de impact van mogelijke nieuwe bankensteun op de overheidsfinanciën. Het agentschap vernoemt daarbij uitdrukkelijk de potentiële kosten en bijkomende overheidsschulden bij het ondersteunen van Dexia. Dit weekend moet de federale regering de knoop doorhakken voor een nationalisering van Dexia Bank België en - even belangrijk in het licht van de staatsschuld - samen met Frankrijk waarborgen geven om de overblijvende 'bad bank' te stutten.

Eind juni hield Moody's nog zijn rating voor België stabiel. Dan verwees het agentschap naar de 'vooruitstrevende en gediversifieerde economie' die samen met een 'goed ontwikkelde institutionele omgeving' helpt om de overheidsschuld stabiel te houden.

Moody's waarschuwde toen wel dat de politieke impasse moest worden opgelost. De vorming van een nieuwe regering staat intussen voor de deur, maar een ander probleem heeft zich aangediend: Dexia.

Met de mogelijke ratingverlaging zit Moody's nu op dezelfde lijn als Standard & Poor's. Die dreigt al maanden met een knip wegens het ontbreken van een regering. De Belgische rating van S&P bedraagt AA+, dat is de op een na hoogste die S&P hanteert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud