Advertentie

Moody's richt nu ook pijlen op gewesten

Vlaams minister-president Kris Peeters, geflankeerd door zijn Brusselse collega Charles Picqué (links) en Waals minister-president Rudy Demotte - Foto Belga

Na België dreigt de kredietbeoordelaar Moody's de rating van Vlaanderen, Wallonië en de Franse Gemeenschap te verlagen. De oorzaak is de onzekerheid over de gevolgen van Dexia's opsplitsing voor de regio's.

Vrijdagavond dreigde Moody's met een verlaging van de kredietscore van België. De aanleiding is de bijkomende bankensteun voor Dexia die de toch al wankele balans van de 'NV België' extra zal verwaren.

Ook voor Vlaanderen en Wallonië leidt de redding van Dexia tot een mogelijke verlaging van hun rating. De kredietbeoordelaar wil voorts de begrotingsplannen van de regio's kennen in het kader van de Belgische staatshervorming. Die leidt tot veranderingen in de begrotingsbevoegdheden van de gewesten, en die zijn vandaag onvoldoende gedetailleerd om de impact ervan in te schatten. Tot slot speelt ook de mogelijke ratingverlaging van België een rol in de review van de rating van de deelregio's. 

Concreet neemt Moody's volgende ratings in het vizier:

  • - de Aaa-rating van de Vlaamse Gemeenschap
  • - de Aa1-rating van de Franse Gemeenschap
  • - de Aa2-rating van het Waals Gewest

 

Dexia

Wat Dexia betreft, wijst Moody's op de 'onzekerheid over de blootstelling van de regio's aan verliezen die voortvloeien uit de herstructurering van Dexia'.

De Gemeentelijke Holding, die de gemeenten vertegenwoordigt en een belangrijke aandeelhouder is van Dexia, staat door de koersval van de financiëledienstengroep op losse schroeven. De Gemeentelijke Holding moet eveneens worden gered, willen de gewesten vermijden dat ze 450 miljoen euro aan staatswaarborgen effectief op tafel moeten leggen. Maar hoe de holding moet worden bijgestaan, is nog allesbehalve duidelijk.

De waarschuwing van Moody’s zet zwaar druk op de ketel van de overheid, die nu snel moet beslissen hoe de Gemeentelijke Holding uit de impasse gehaald kan worden. Door de koersval van het Dexia-aandeel moet de Gemeentelijke Holding een minwaarde van zo’n 2 miljard euro slikken. Daardoor dreigt de holding leningen aan Dexia en aan andere banken niet meer terug te kunnen betalen, wat kan betekenen dat de gewestelijke waarborgen moeten worden aangesproken.

Er wordt nog volop gediscussieerd over de verschillende opties voor de Gemeentelijke Holding. Vlaanderen wil tot elke prijs vermijden dat het moet betalen voor de financiële put van de Gemeentelijke Holding. Er worden verschillende scenario's voor een schuldherschikking van de holding bekeken. Het verlies van de Gemeentelijke Holding zal mogelijk worden opgevangen door Dexia Bank België, dat dan mee zal betalen. In ruil zijn de gewesten bereid mee in het kapitaal van de zopas genationaliseerde bank te stappen. Maar voor welk belang, is nog niet uitgemaakt.

Het probleem is dat als de overheid daarmee instemt, ze de Gemeentelijke Holding een voorkeursbehandeling geeft. Dan dreigt een juridisch gevecht met de andere Dexia-aandeelhouders, die de ongelijkheid zullen aanklagen. Het is dus zoeken naar een alternatieve oplossing voor de Gemeentelijk Holding. Ook daarover wordt nog hevig onderhandeld.

Voorlopig heeft de redding van Dexia nog geen invloed op de rating van België en Frankrijk. Maar kan snel verandering in komen.

Overheidsbedrijven

Moody's overweegt ook de kredietscore van een aantal overheidsbedrijven te verlagen: Aquafin, de Société Publique de Gestion de l'Eau en Fiwapac (filiaal van de Waalse Investeringsmaatschappij SRIW). Ook de NMBS Holding en Infrabel worden mogelijk naar beneden herzien. De rating van Belgacom, daarentegen, werd bevestigd.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud