Advertentie

N-VA leverde meeste schijnkandidaten

N-VA is de partij die de meeste schijnkandidaten heeft geleverd op 13 juni. Acht N-VA-kandidaten (inclusief opvolgers) die op 13 juni 2010 verkozen raakten, verzaakten onmiddellijk aan hun mandaat. Dat brengt Transparency International Belgium onder de aandacht.

De grote winnaar van de verkiezingen zorgt in de nieuw verkozen parlementen voor de meeste schijnkandidaten (8). Daarna volgen cdH (5), PS (3), CD&V (3), sp.a (2), Open Vld (1), MR (1) en Vlaams Belang (1). Er zijn geen schijnkandidaten bij Ecolo en Groen!. Transparency International telde dus 13 Vlaamse en 10 Franstalige verkozen effectieve schijnkandidaten. Bovendien gaven twee opvolgers van de schijnkandidaten onmiddellijk hun zetel door.

Dat betekent dat in totaal 2.079.092 voorkeurstemmen voor die kandidaten "verloren zijn gegaan", aldus de ngo.

Volgens Transparency International komt de praktijk de democratie niet ten goede. "Dat zorgt voor parlementsleden met een meer bescheiden electorale legitimiteit en voor volksvertegenwoordigers die het volk vaak niet kent". Volgens de ngo moet de volgende regering hiertegen regels opstellen.

Uit een enquête die Transparency International vóór de verkiezingen afnam bij ruim 500 kandidaten die zich verkiesbaar stelden bij de parlementsverkiezingen op 13 juni, bleek eerder al dat vier op de vijf kandidaten voorstander is van een wettelijke regeling tegen schijnkandidaten.

38 procent is voorstander van samenvallende verkiezingen en het verbod om op twee lijsten te staan. 34 procent wil dat een kandidaat moet zetelen in het parlement waar hij het laatst verkozen is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud