N-VA wil nieuwe kerncentrale in Doel

De kerncentrale in Doel (foto Wim Robberechts)

De N-VA wil dat België zijn afhankelijkheid van kernenergie afbouwt, maar pleit tegelijk voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in Doel tegen 2025. 'Een volledige kernuitstap is een luxe die ons land nog niet kan permitteren', zegt Kamerlid Bert Wollants.

De N-VA verzet zich tegen de huidige regeling rond de kernuitstap. Wollants wil de drie oudste kerncentrales, die tegen 2015 zouden sluiten, 10 jaar langer openhouden. Dat is nodig om de bevoorradingszekerheid te garanderen en de prijzen onder controle te houden.

Ook de vier jongste kerncentrales, die tegen 2025 zouden sluiten, moeten om die redenen tien jaar langer openblijven. Tegen 2025 wil Wollants één nieuwe kerncentrale bouwen met thorium as brandstof. 'Die centrale is aanzienlijk veiliger dan de bestaande generatie en genereert minder afval', zegt Wollants. Door daarvoor een aanbesteding te organiseren ontstaat ook ruimte voor andere spelers naast Electrabel, de huidige exploitant van alle Belgische kerncentrales. 'Zo'n plan zou tegen 2015 moeten klaarliggen', zegt Wollants.

De vorige regeringen hebben volgens Wollants nagelaten om een langetermijnbeleid uit te stippelen: 'In 2003 werd beslist dat de kerncentrales moeten sluiten, maar sindsdien is er niets gebeurd. De kernuitstap uitstellen is nu onvermijdelijk om tekorten vanaf 2015 te vermijden', zegt Wollants.

Naast kernenergie moet in een langetermijnplan ook werk gemaakt worden van een transformatie van de energiemix. 'Hernieuwbare energie moet maximaal kunnen worden ingezet en moet dus prioriteit op het net krijgen. Om grote hoeveelheden hernieuwbare energie aan te kunnen, moeten de andere centrales veel flexibeler zijn', zegt Wollants. Hij is daarom geen voorstander van steenkoolcentrales, die ook een negatieve impact hebben op de luchtkwaliteit in Vlaanderen.

Om de verschillen tussen het verbruik van gezinnen en bedrijven op piek -en dalmomenten op te vangen, moeten er voor het N-VA-Kamerlid ook extra investeringen komen in de opslag van energie via pompcentrales of andere vormen. Netbeheerder Elia moet daarvoor meer bewegingsruimte krijgen, ondermeer om zelf opslaginstallaties te bouwen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud