Namaakproducten overspoelen België

Noël Colpin, de topman van Douane & Accijnzen. ©Emy Elleboog

De topman van Douane & Accijnzen, Noël Colpin, waarschuwt voor de toevloed van namaak naar ons land. De voorbije twee jaar alleen al onderschepte de douane 88,98 miljoen namaaksigaretten, die niet aan de voorschriften voldoen en dus nog veel gevaarlijker zijn voor de gezondheid.

‘En we hebben nu een nieuw hoogtepunt bereikt in de strijd tegen de namaak. In Wallonië hebben we een fabriek ontdekt die zelf 25 ton of meer dan 50 miljoen namaaksigaretten maakte, bestemd voor de Britse markt. Hier in België! Dat is ongezien’, zegt Colpin.

‘Intussen blijven we hier ook opslagplaatsen ontdekken, met illegale sigaretten op weg naar Duitsland, Nederland, Frankrijk en het verenigd Koninkrijk. Ook de containers met namaaksigaretten uit China blijven toekomen, net als de ‘cheap whites’ (goedkope sigaretten die niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen) uit het Oostblok. In 2010 zagen we een daling, met nog maar 25.500 pakjes sigaretten, maar de hoeveelheden stijgen dus opnieuw. En onderzoeken tonen aan dat die sigaretten ook hier worden verkocht aan consumenten, bijvoorbeeld in voetbalstadions en op andere evenementen.’

De statistieken over 2012 bewijzen dat het lang niet alleen om sigaretten gaat en namaak alomtegenwoordig is. Zo heeft de douane vorig jaar 255.308 namaakparfums en -cosmetica onderschept. Dat is meer dan dubbel zoveel als in 2011. Ook de klassieke namaakkleding- en accessoires blijven een plaag, met 71.637 ontdekte stuks in 2012. Naast duizenden nagemaakte gsm’s (5.237) en uurwerken en sierraden (6.880). Maar ook 67.955 stuks namaakspeelgoed voor kinderen. En zelfs 6.421 namaakgeneesmiddelen, die massaal toestromen uit India en ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Om de plaag van namaak beter aan te pakken, wil de douane in de toekomst nog meer screenings doen van inkomende containers, meer detectiemateriaal inzetten en criminele organisaties observeren met bijzondere opsporingstechnieken.

Maar douanebaas Colpin benadrukt dat de toestroom van namaak lang niet alleen meer via containers in de havens loopt, maar via webshops op het internet die de namaakproducten rechtstreeks leveren aan klanten in België. ‘We hebben in september een ‘cybersquad’ opgericht bij de douane om dat aan te pakken. En die heeft in nog geen jaar tijd al 89 websites laten sluiten waar namaak te koop was.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud