Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Nieuwe centrales verdubbelen stroomfactuur

Na de geplande sluiting van de kern- en steenkoolcentrales moet België tegen 2030 24 miljard euro investeren in gascentrales en hernieuwbare energie. Een gezin dreigt 250 euro per jaar meer te betalen voor stroom. Bedrijven zien de stroomprijs zowat verdubbelen. Dat blijkt uit een studie op vraag van het VBO.
©IMAGEGLOBE

De federale regering buigt zich dezer dagen over het plan-Wathelet over de stroombevoorrading in ons land. Volgens bronnen in de Wetstraat is het de bedoeling volgende week te beslissen. Dat is ruim een jaar nadat Wathelet zijn eerste versie van het plan voorgesteld heeft en de regering een principebeslissing genomen heeft om de kerncentrales Doel 1 & 2 in 2015 te sluiten.

Net als andere verbruikersorganisaties is de werkgeversorganisatie VBO bezorgd over het energiebeleid en de kosten die dat veroorzaakt. Een studie door de Boston Consulting Group (BCG) geeft ze redenen tot bezorgdheid.

De komende jaren zijn miljarden nodig om het Belgische energielandschap te moderniseren. Vóór 2020 moet 10 miljard geïnvesteerd worden. Tegen 2030 is dat liefst 24 miljard euro, berekenden de energiespecialisten Christophe Brognaux en Jonas Geerinck van BGC.

Die enorme bedragen omvatten de bouw van vele nieuwe aardgascentrales, groene energie zoals grote windparken, de uitbreiding van het elektriciteitsnet en het voorzien in voldoende back-upmogelijkheden om de bevoorradingszekerheid te garanderen. Die investeringen hebben uiteraard een grote weerslag op de toekomstige elektriciteitsprijzen. ‘Dat zorgt voor een verhoging van de elektriciteitsrekening van een gemiddeld gezin met zo’n 250 euro per jaar tegen 2030. Voor industriële verbruikers zal de rekening bijna verdubbelen’, vreest Geerinck.

Hij klaagt het gebrek aan transparantie aan. ‘De maatschappelijke keuzes die gemaakt worden om het energielandschap in de ene of de andere richting te ontwikkelen, hebben grote gevolgen. Politici hebben niet altijd voldoende begrip voor de economische implicaties van die beslissingen’, zegt Geerinck.

‘Er mag ook meer transparantie en debat zijn over de verdeling van de kosten tussen de verschillende groepen verbruikers.’ In Duitsland is ervoor gekozen de industrie vrij te stellen van heel wat kosten om het concurrentievermogen van de industrie te vrijwaren. ‘Daar zijn zelfs de vakbonden voor, hoewel dat betekent dat gezinnen en dienstverlenende bedrijven meer moeten betalen voor elektriciteit’, zegt Geerinck.

‘Het gevaar is niet enkel dat de elektriciteitsprijzen niet in lijn zijn met die in de buurlanden. Het huidige beleid kan ervoor zorgen dat het op termijn goedkoper is energie-intensieve producten als papier en chemicaliën vanuit de VS in te voeren dan dat we ze hier produceren’, zegt Geerinck. ‘Daarmee zetten we duizenden jobs op het spel.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud