Advertentie
Advertentie

Nog niet één Vlaming op zes vertrouwt overheid

De politie krijgt nog het volste vertrouwen van de helft van de Vlamingen.

Minder dan één Vlaming op de zes zegt vertrouwen te hebben in de overheid in het algemeen. Meer dan één op drie heeft expliciet géén vertrouwen. Vooral de federale overheid scoort slecht, maar ook in de Vlaamse overheid stelt maar 28 procent zijn vertrouwen. Het wantrouwen is het grootst tegenover de kerk.

De Vlaamse regering toont zich tevreden dat het vertrouwen in haar instellingen dan toch nog beter is dan in de federale instellingen. Maar riant is het niet, al is het percentage dat expliciet zijn vertrouwen in de Vlaamse regering uitspreekt, met 28 procent weer ietsje gestegen tegenover de 25 procent die in 2010 werd opgetekend. Een duidelijke trend wel: hoe lokaler de overheid, hoe meer vertrouwen.

In het algemeen heeft de Vlaming al jaren vrij weinig vertrouwen in de instellingen. Alleen het onderwijs krijgt dat nog opvallend veel.

Aan het staartje van het peloton: de Waalse politieke partijen. Gemeten naar het aantal mensen dat expliciet zijn wantrouwen uitspreekt, is het echter nog erger gesteld met het instituut kerk.

De cijfers komen van de studiedienst van de Vlaamse regering, en drukken uit hoeveel vertrouwen de Vlaming in allerlei instellingen had in de lente van 2011 - dus op een moment dat er geen federale regering was. Ze vormen een deeltje van de jaarlijkse survey naar de sociaal-culturele verschuivingen, waaruit ook de VRIND-indicatoren komen die traditioneel bij het begin van het parlementaire jaar worden voorgesteld. Hiertoe worden 1.500 Vlamingen face-to-face ondervraagd, in Vlaanderen en Brussel.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud