Advertentie
Advertentie

Onderwijs eist 4,9 miljard voor nieuwe scholen

©rv

De Vlaamse onderwijsnetten hebben een kleine 5 miljard euro nodig voor de bouw van nieuwe scholen: tien keer meer dan nu voorzien. Minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), is teleurgesteld over de kritiek.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits maakt 500 miljoen euro vrij voor scholenbouw, maar er is tien keer zoveel nodig. Dat blijkt uit cijfers van de onderwijsnetten, die Gazet van Antwerpen kon inkijken.

1970

In het katholiek onderwijs dateert de helft van de gebouwen van voor 1970, een derde zelfs van voor de Tweede Wereldoorlog. ‘Als we aan dit tempo voortdoen, zullen sommige scholen tot 50 jaar moeten wachten op nieuwbouw’, klinkt het bij de dienst Infrastructuur van het katholiek onderwijs.

‘Pas nu worden er aanvragen van 2002 goedgekeurd.’ Bij het katholieke net is 2,5 miljard euro nodig voor alle projecten. GO!, het gemeenschapsonderwijs, schat 1,8 miljard euro nodig te hebben. Bij het stedelijk onderwijs is dat 610 miljoen euro.

1,1 miljoen leerlingen

De scholen klagen hun leed op de eerste dag van het nieuwe schooljaar. Zo’n 1,1 miljoen leerlingen in het lager en secundair onderwijs keren vandaag terug uit vakantie.

School van Morgen

Tegelijkertijd wordt in Londerzeel de eerste school uit het ‘School van morgen’-programma opgeleverd. Dat programma voorziet in de bouw van 165 nieuwe scholen voor 72.000 scholieren. Daarmee is een budget van 925 miljoen euro gemoeid.

De achterstand in de scholenbouw heeft de voorbije jaren dramatische proporties aangenomen. Dossiers die in 2003 werden ingediend worden pas in 2015 behandeld.

Crevits

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) reageert ontgoocheld op de berichten als zou er te weinig geld worden uitgetrokken voor de bouw van scholen. 'Onderwijs is veel meer dan alleen maar stenen', zei ze maandag in De Ochtend op Radio 1.

'Ik ga alles doen wat ik kan om een masterplan scholenbouw te maken, om zo goed en zo efficiënt mogelijk mee te investeren met de scholen', zegt ze. 'Als de leraren zeggen dat ze te weinig ruimte hebben om echt les te geven, omdat ze zich moeten bezighouden met zoveel andere dingen, dan heb ik daar wel oren naar. Ik vind dat iedereen daar zijn steentje aan moet bijdragen: de overheid, maar ook de koepels en de scholen zelf kunnen daar een stukje zuurstof geven. Ik hoop dat men daaraan wil meewerken.' 

pps

Het idee van een inhaaloperatie in samenwerking met de private sector (pps) werd tien jaar geleden gelanceerd door toenmalig minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a). In plaats van school per school te bouwen, wou men meer programmagericht werken. Er moest een 'machine' komen die, met de inzet van specialisten uit de private en publieke sector, scholen aan de lopende band kon bouwen. Die machine vroeg meer tijd dan verwacht, maar ze levert nu wel de schaalvoordelen en tijdwinst op waar men op had gerekend.

Begin dit jaar waren er 159 bouwaanvragen in het kader van Scholen van Morgen ingediend. Op één na zijn die allemaal afgeleverd.

Ook het concept om met een pool van streng geselecteerde zeer solvabele bouwgroepen te werken werpt zijn vruchten af. Om de drie weken plaatst Scholen van Morgen een cluster van werken in de markt. Negen van de 14 consortia die waren voorgeselecteerd hebben al orders binnengehaald. Er is al voor 435 miljoen euro opdrachten voor samen 265.944 m² schoolgebouwen.

De nieuwe Vlaamse regering gaat meer focussen op scholenbouw. Op welke manier is nog niet uitgemaakt. Bij Scholen van Morgen is men alvast geïnteresseerd om de scholenbouwmachine een tweede ronde te laten draaien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud