Onderzoek naar Herman Dams in zaak-Jacob

Procureur-generaal Yves Liégeois (l.), naast advocaat-generaal Ben Zajtmann (foto: Belga) ©BELGA

Het Antwerpse parket-generaal opent een onderzoek naar de tussenkomsten van procureur Herman Dams in de zaak rond de dood van Jonathan Jacob. Dat zei de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois op een persconferentie. Dams geeft toe dat hij persoonlijk werd gecontacteerd in de zaak.

De zaak van Jonathan Jacob veroorzaakt nu ook grote heibel binnen het Antwerpse parket. In de nacht van 6 januari 2010 kwam de 26-jarige jongeman, een psychiatrische patiënt, in verdachte omstandigheden om het leven in een Mortselse politiecel.

De Antwerpse procureur des Konings Herman Dams heeft toegegeven dat hij die dag persoonlijk gecontacteerd werd, omdat Jonathan Jacob niet langer in de doorgangscel van het politiekantoor in Mortsel kon blijven. Zijn verdere tussenkomsten daarin maken nu deel uit van een gerechtelijk onderzoek. Dat maakte de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois dinsdag bekend op een persconferentie. 

'Het is ongezien dat een magistraat niet alle gegevens vrijgeeft waarover hij beschikt', citeert deredactie.be Liégeois. 'Het is een bijzonder ernstige aangelegenheid.'

Liégeois vervolgt: 'De Antwerpse procureur des Konings Herman Dams kwam persoonlijk tussenbeide in de zaak-Jacob. Er zijn achter de schermen bepaalde elementen gebeurd waarbij hij rechtstreeks betrokken is.'

Autopsie wees al eerder uit dat de jongeman bezweken is aan interne bloedingen, veroorzaakt door de harde aanpak van leden van het Bijzondere Bijstandsteam. De beelden die de VRT donderdag uitzond in het programma 'Panorama', bevestigden die harde aanpak. Zo is onder meer te zien hoe de celdeur opengaat en vijf mannen zich op de naakte Jacob storten om hem in bedwang te houden zodat de dokter hem een kalmeringsspuit kan geven. Jacob stierf voor de dokter in de cel aankwam.

De schokkende beelden leidden tot kritiek op het Bijzondere Bijstandsteam, een apart interventieteam dat ter plekke komt in extreem gevaarlijke situaties. Vooral de vaststelling dat de agenten na de feiten gewoon aan het werk konden blijven, roept vragen op.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content