Advertentie

Open Vld zet in op vrijheid

Alexander De Croo tijdens de slottoespraak / Foto Belga

Open Vld pleit voor een rechtvaardige vrijheid, die de klemtoon legt op verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Dat zei partijvoorzitter Alexander De Croo zaterdag in zijn slottoespraak op de visiedag "Vrijheid - Nieuwe inzichten, nieuwe accenten" in Gent

Met deze eerste visiedag geeft Open Vld de aftrap voor de inhoudelijke vernieuwing in de partij die via een aantal studiedagen moet leiden naar een inhoudelijk congres waarop een nieuwe beginselverklaring geschreven zal worden.


Enkele honderden Open Vld'ers luisterden zaterdag naar een aantal externe sprekers over duurzaamheid, empowerment, opvoeding, het nieuwe werken (Frank Van Massenhove, FOD Sociale Zekerheid), globalisering, digitalisering en democratie. De aanwezigen konden daarbij in debat gaan met de sprekers via sms of mail.


Voor De Croo staan politieke ideologen vandaag onder druk. Populistische partijen hanteren geen ideologie maar goedkope slogans en creëren angst en onzekerheid. Conservatieve partijen - socialisten, nationalisten en conservatieven - houden vast aan de stilstand, wat leidt tot dirigisme en protectionisme. Voor liberalen is vrijheid de belangrijkste kernwaarde.


Vrijheid is niet onveranderlijk, maar evolueert met de samenleving, aldus Alexander De Croo. Het vrijheidsbegrip kreeg in de twintigste eeuw een extra dimensie: niet alleen de verdediging tegen ongeoorloofde inmenging, maar ook de actieve plicht om mensen kansen te geven om effectief van hun vrijheden te kunnen genieten.


De bankencrisis en de crisis van de overheidsschulden tonen volgens De Croo aan dat er nood is aan nog een nieuwe dimensie van het vrijheidsdenken, verantwoordelijkheid en duurzaamheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud