Peeters legt Vlaams bankenplan op tafel

Minister-president Kris Peeters - foto: Kristof Van Accom

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) werkt aan een bankenplan om de financiering van de bedrijven vlot te trekken om zo de economie te ondersteunen.

De grote lijnen van het plan stonden vanmorgen in De Standaard. Het volledige voorstel kan u via de link hiernaast lezen. Het plan-Peeters volgt twee principes. Enerzijds risico's bij de banken wegnemen zodat die opnieuw de ruimte krijgen om krediet te verstrekken aan bedrijven. Anderzijds wil Peeters het Vlaamse spaargeld mobiliseren voor de bedrijven.

Zo zou de Vlaamse overheid spaarders en beleggers proberen te overtuigen om in te tekenen op leningen van bedrijven door de risico's op zich te nemen via waarborgen. Het zou vooral gaan om het waarborgen van kredieten voor kmo's en kredieten met een lange looptijd.

Het plan spreekt ook over de creatie van beleggingsfondsen die geld willen toestoppen aan kmo's. De minister-president legt vandaag zijn bankenplan voor aan een aantal ondernemersorganisaties. Later volgt overleg met de bankenfederatie Febelfin.

Het doel is dit najaar tot concrete actie over te gaan.Peeters liet eerder al verstaan dat hij gewonnen is voor een actievere benutting van het overvloedige spaargeld dat nu bij de banken zit en dat beter in de economie zou gepompt worden.

Schuld

De Vlaamse overheid moet niet alleen de kmo's ondersteunen, maar moet ook haar schuldpositie in de gaten houden. 'Nu als Vlaamse overheid grote risico's nemen, is niet verstandig', reageert Open Vld-fractieleider Sas van Rouveroij op het plan.

Open Vld, dat op Vlaams niveau in de oppositie zit, deelt de doelstelling van Peeters, zei van Rouveroij op Radio 1. Hij vraagt zich alleen af of de Vlaamse overheid kredieten moet waarborgen. Woendag gaf kredietbeoordelaar Fitch Vlaanderen een AA-score, maar met negatieve outlook.

Van Rouveroij: 'Dat komt door de verslechtering van onze schuldpositie. Met het plan van Peeters wordt onze score bijkomend bedreigd'. Peeters wil voor zijn bankenplan het anticrisisinstrument Gigarant aanwenden. 'Dat maakte vorig jaar en in 2010 al verlies', aldus van Rouveroij.   

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud