Advertentie

'Philips Brugge' naar Gent, 145 banen weg

TP Vision, de voormalige televisiefabriek van Philips in Brugge, verhuist naar Gent. Daarbij verdwijnen 70 van de 322 vaste banen, en worden ook 75 van de 98 interimbanen niet verlengd.

TP Vision meldt dat het alle Europese high-end innovatieactiviteiten samen wil brengen in Gent. De huidige innovatieafdelingen uit Brugge en Eindhoven (60 werknemers) moeten onderdak vinden in de nieuwe Gentse vestiging, die er voor eind 2013 moet staan. De gekozen locatie ligt in het technologiepark van de Universiteit Gent.

Gent lag lange tijd in de weegschaal met Eindhoven, maar uiteindelijk koos Philips Brugge toch voor Gent. Voor de 320 personeelsleden in Brugge die vreesden voor de sluiting, komt er nu meer duidelijkheid, maar het is niet onverdeeld positief nieuws. 'De aangekondigde plannen zullen leiden tot een reductie van het aantal functies in de Benelux', luidt het in het persbericht. Inmiddels is duidelijk dat er 70 vaste banen geschrapt worden en 75 tijdelijke.

De vakbonden zijn ontgoocheld en zeggen veel vragen te hebben bij de verhuizing. Afgevaardigde Eric Somers (LBC) zei in een eerste reactie wel dat TP Vision niet de procedure van de wet-Renault volgt. 'Ze maken gebruik van een kronkel in de wet, waarbij de ontslagen in kleine aantallen zullen gebeuren en de betekening niet plaatsvindt in de eerste 60 dagen na de aankondiging.' Het bedrijf ontkent dat de wet-Renault moet gevolgd worden, omdat de jobs niet allemaal tegelijk verdwijnen. De meeste jobs zullen pas verdwijnen over een jaar tot anderhalf jaar.

'We kregen geen duidelijke verklaring waarom de verhuizing nodig is', zegt Christel Burke van de socialistische bond BBTK. 'Voor een deel van de werknemers in Brugge, die aan de kust wonen, maakt het wel degelijk een groot verschil als ze naar Gent moeten. Onze collega's in Eindhoven hebben we nog niet gehoord, maar of die naar Gent of Brugge moeten pendelen lijkt me in beide gevallen problematisch.'

Donderdag is er een nieuwe ondernemingsraad gepland. 'We gaan er vooral op aandringen dat men zich moet houden aan de garanties die werden gegeven bij de start van TP Vision in april', zegt Burke. Toen bracht Philips zijn tv-divisie onder in de nieuwe joint venture. 'Er werd afgesproken dat gedurende drie jaar bij herstructureringen het sociaal plan uit 2009 als basis zou dienen. Nu houdt de directie vol dat het om een reorganisatie gaat, geen herstructurering, en dat die belofte dus niet geldt. Het hangt af van de vergadering van donderdag of we tot acties besluiten.' Bij een herstructurering in 2009 werd onder meer in het akkoord opgenomen dat bij gedwongen ontslag een verbeterde versie van de formule-Claeys werd gebruikt. 

Gent

In Gent wordt wel verheugd gereageerd. De beslissing te investeren in een nieuwe innovatievestiging geeft 'een enorme boost aan de ambities die Gent heeft als groeipool voor kennisintensieve bedrijven', zeggen de Gentse schepen voor Economie, Mathias De Clercq (Open Vld), en burgemeester Daniël Termont (sp.a).

De stad Gent en de universiteit hebben samen met de Vlaamse overheid, Flanders Investment & Trade en het Instituut voor Breedbandtechnologie (IBBT) de investering begeleid en het project ondersteund. De vestiging van TP Vision zal deel uitmaken van een open innovatiesite voor ICT en materialentechnologie, waar labo's en andere faciliteiten gedeeld worden met de universiteit en andere bedrijven. 

Ook de Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V) focust vooral op het feit dat TP Vision voor Vlaanderen kiest. 'Ondanks de reductie van het aantal functies komt de beslissing als een opluchting', luidt het in een gezamenlijk persbericht van het bedrijf, de stad, de universiteit en de Vlaamse regering. 'Ondanks de economisch moeilijke tijden blijft een groot aantal hoogtechnologische jobs behouden in Vlaanderen. De investering heeft (...) een belangrijke impact op de versterking van de regionale kenniseconomie.'

Joint venture

Philips stootte eerder dit jaar zijn tv-tak af en bracht die onder in TP Vision, een joint venture met het Chinees-Taiwanese bedrijf TPV Technology. Philips heeft een belang van 30 procent in de joint venture, TPV de andere 70 procent.

TP Vision is tegenwoordig de tv-ontwikkelingsafdeling van Philips en de exclusieve merklicentiehouder van Philips TV. De ontwikkeling van productsoftware wordt vanaf 2013 geconcentreerd in het Indiase Bangalore. De productie gebeurt in Hongarije, Brazilië en Argentinië. Wereldwijd heeft TP Vision bijna 3.300 werknemers.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud