België krijgt stevige wake-upcall

Minister van Financiën Koen Geens.

De regering-Di Rupo moet er weer hard tegenaan gaan en extra besparingen en hervormingen doorvoeren. Er is geen tijd meer te verliezen.

Dat was gisteren de boodschap van de Europese Commissie, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Amerikaanse kamer van koophandel AmCham. De regering beseft dat ze geen tijd meer te verliezen heeft en wil rond 11 juni beginnen aan een tweede begrotingscontrole voor dit jaar én met de opmaak van de begroting voor 2014. Dat bevestigde minister van Financiën Koen Geens (CD&V) gisteren.

Een Europese boete is op de valreep vermeden omdat de regering-Di Rupo heeft voorgesteld budgettair een tandje bij te steken. Voor dit jaar wordt nog 1 miljard euro aan besparingen gezocht, zodat de structurele inspanning uitkomt op 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In het verkiezingsjaar 2014 was eerst een structurele inspanning van 0,6 procent gebudgetteerd, maar de lat ligt nu hoger op 0,8 procent. Dat komt volgens Geens neer op 3,2 tot 3,5 miljard euro aan structurele besparingen.

Daarnaast moet de schuld onder 100 procent worden gebracht. Daarvoor zijn nog eenmalige ingrepen nodig, evenals de verkoop van overheidsparticipaties. Eerder werd al beslist om RPI, de bad bank van Fortis, te gelde te maken. Dat leverde de staat iets meer dan 1 miljard euro op, In het parlement liet Geens al weten dat er nog voor meer dan 400 miljoen euro participaties moeten worden verkocht.

De grote uitdaging is volgens Geens dat er diepgaande hervormingen moeten komen. ‘Europa spreekt van big tickets. Dat wordt een ernstige uitdaging voor een regering met zes partijen in een verkiezingsjaar.’ Volgens Open VLDvicepremier Alexander De Croo mag niet meer getalmd worden met structurele hervormingen. Maar PS-voorzitter Paul Magnette ging al op de rem staan. Hij zei ‘perplex’ te staan bij de Europese aanbevelingen. ‘Ik zucht niet’, reageerde Geens daarop. ‘We gaan ertegenaan. Het is aan de premier om de coalitiepartners op één lijn te krijgen.’

Toch temperde Geens ook zelf de verwachtingen. Over de Europese aanbeveling om de lasten op arbeid te verminderen en de index verder aan te passen merkte hij op dat daarvoor ‘al zware inspanningen’ zijn geleverd. Over de aanbeveling om de lasten op arbeid te verschuiven naar ‘minder groeiverstorende’ lasten liet de minister van Financiën weten dat ‘de weg van de geleidelijkheid’ zal moeten worden gevolgd. En over onze concurrentiekracht zei Geens dat de loonkostenhandicap al in het oog wordt gehouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content