Advertentie
Advertentie

Regering Di Rupo legt btw-verhoging op tafel

Vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) (foto: belga)

De regering-Di Rupo denkt eraan de btw te verhogen van 21 naar 22 procent, vernam De Tijd. Om de impact op de index te beperken heeft minister van Consumenten Johan Vande Lanotte (sp.a) daar het voorstel aan gekoppeld om maximumprijzen voor gas en elektriciteit in te voeren.

Het hing al even in de lucht, en nu is het voorstel om de btw te verhogen daadwerkelijk op tafel gelegd in de werkgroep fiscaliteit. In de zoektocht naar 3,7 miljard euro, die nodig is om de begroting volgend jaar op koers te houden, willen de Vlaamse coalitiepartners in de regering-Di Rupo zo veel mogelijk besparen op de uitgaven. Maar dat zal niet volstaan. Vandaar het voorstel om de btw te verhogen. Dat kan al snel enkele honderden miljoenen euro’s opleveren. Belangrijk ook is dat de N-VA daarover moeilijk haar duivels kan ontbinden, want de partij van Bart De Wever schoof eerder zelf zo’n btw-verhoging naar voren in haar relanceplan.

Voor de socialisten ligt een btw-verhoging nog het moeilijkste, omdat dat vooral zou wegen op de koopkracht voor de lage inkomens. Bovendien dreigt een btw-verhoging de index te doen stijgen, waardoor de roep om een aanpassing van de automatische loonindexering of een indexsprong alleen luider zou klinken. Vandaar dat minister van Consumenten Vande Lanotte aan de voorgestelde verhoging van de btw zijn voorstel heeft gekoppeld om maximumprijzen voor gas en elektriciteit in te voeren. Dat zou een indexverhoging moeten beperken.

De elektriciteits- en gasprijzen zijn nu bevroren, maar dat loopt eind dit jaar af. Vanaf volgend jaar wil Vande Lanotte maximumprijzen invoeren. Daarover wil hij een programma-overeenkomst afsluiten met de gas- en elektriciteitsleveranciers, zoals al het geval is voor benzine en stookolie. Als GDF Suez dwars gaat liggen, wat verwacht wordt, wil Vande Lanotte de maximumprijzen zelf opleggen. Er is wel één probleem: Europa wou tot nog toe niet horen van maximumprijzen, omdat die de markt verstoren. Maar daar lijkt de regering-Di Rupo niet meteen van wakker te liggen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud