Schatkist verdient habbekrats aan diamant

De diamantwijk in Antwerpen, waar alle honderd grootste diamantairs gevestigd zijn. ©Sofie Van Hoof

Met de regelmaat van de klok duikt het doembeeld op dat de diamantsector uit Antwerpen dreigt te vertrekken. Maar uit een onderzoek van De Tijd blijkt dat de 100 grootste diamantbedrijven in ons land op jaarbasis slechts 9,643 miljoen euro belastingen betalen.

De Belgische schatkist verdient dus amper aan die 100 grootste diamantairs, die allemaal gevestigd zijn in de Hoveniers-, de Pelikaan- of de Schupstraat in Antwerpen.

De omzet die de 100 grootste handelaars in steentjes draaien, is natuurlijk wel gigantisch: meer dan 35,6 miljard euro. Maar de winst­ die ze samen aangeven, bedraagt niet eens 55 miljoen euro. En daarop betalen ze dus maar 9,643 miljoen euro belastingen.

Sommige bedrijven betaalden in hun laatste boekjaar zelfs maar enkele euro’s belasting. Zoals een diamantair die 2 euro belasting betaalde op een winst van 506.000 euro en een omzet van 55 miljoen euro.

De grootste drie diamantfirma’s zijn in handen van vehikels in het belastingvriendelijke Luxemburg. En in eigen land maken de diamantairs gebruik van het grote belastingvoordeel dat de notionele intrestaftrek biedt, dankzij eigen vermogens die oplopen tot tientallen miljoen euro’s.

Jobs

De 100 diamantairs creëren ook amper jobs: er werken gemiddeld 6,5 mensen per bedrijf. Het gros heeft alleen zijn zaakvoerders in loondienst.

De lage cijfers staan in schril contrast met de astronomische bedragen die we kennen uit de fraudedossiers in de diamantsector. De fiscus onderhandelt bijvoorbeeld met één diamantbedrijf over een dading van 150 miljoen euro. En hij vond ook 1,2 miljard dollar zwart geld van Antwerpse diamantairs op rekeningen bij HSBC in Zwitserland.

‘Die 100 grootste bedrijven handelen in ruwe diamanten en zijn cruciaal voor de 1.700 andere diamantbedrijven in Antwerpen’, reageert Caroline De Wolf van de Antwerpse diamantfederatie AWDC.

‘En de hele sector is toch goed voor 150 à 230 miljoen euro fiscale en parafiscale inkomsten. Maar in Dubai betalen diamantairs geen belastingen, wat natuurlijk een enorm concurrentieel nadeel is voor Antwerpen. Toch gebeurt hier nog altijd 80 procent van de wereldwijde handel in ruwe diamanten en 50 procent in geslepen diamanten. Omdat wij veel beter controleren en transparanter zijn dan Dubai.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud