Advertentie

Thyssen naar Europa, liberaal premier

Marianne Thyssen wint het pleit van Didier Reynders. ©BELGA

Marianne Thyssen (CD&V) krijgt de felbegeerde baan als Europees Commissaris. En dus niet Didier Reynders. In ruil wordt de premier iemand uit de liberale familie (Open Vld of de MR).

Na 19 uur onderhandelen, kwam er vanmorgen dan toch witte rook uit de Wetstraat. Marianne Thyssen en niet Didier Reynders wordt voorgedragen als eurocommissaris voor België. De premier komt uit de liberale familie. Wie het wordt is nog koffiedik kijken. 'Daar is nu geen haast bij', is te horen. 

Dat Thyssen toch eurocommissaris wordt is een verrassing. Iedereen ging ervan uit dat het Didier Reynders zou worden, omdat CD&V het premierschap claimde. Maar gisteren liet CD&V plots verstaan dat het premierschap van ondergeschikt belang is en dat ze voluit voor Thyssen gaan. 'Zelfs als de consequentie is dat we het premierschap verliezen', klonk het. Dat werd door de andere partijen gezien als een spelletje blufpoker in een poging zowel het premierschap als de post van eurocommissaris binnen te halen.

Maar nu blijkt dat het CD&V toch menens was. Het premierschap gaat naar de liberale familie. In principe kan het dus ook naar een Open VLD'er gaan. 'De liberale familie bestaat uit twee partijen', zo zei Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten bij het buitenkomen. En dan komt Maggie De Block in beeld.  Maar het kan ook naar de MR gaan. In de eerste plaats wordt gekeken naar Charles Michel, omdat hij nu coformateur is. Maar nu Didier Reynders de post van eurocommissaris aan zijn neus heeft zien voorbijgaan, zal hij het spel wellicht hard spelen.

Wat Kris Peeters gaat doen, is vooralsnog niet duidelijk. De kans is groot dat hij vicepremier wordt. 'Kris Peeters heeft zich een groot politicus getoond', verklaarde voorzitter Wouter Beke na afloop. 'Voor hem telde de 16 niet.' Beke onderstreepte dat Peeters 'niet opgeofferd is'. 'Het is geen kwestie van opofferen, CD&V gaat voor de inhoud van het akkoord. De liberale familie is de grootste politieke familie, dus daar zit een zekere logica in. Bovendien is het geen zaak van posten, vooral de inhoud is belangrijk. Wie op welke post zit, is van ondergeschikt belang'. 

'Ik word inderdaad niet de premier, maar ben heel opgetogen dat Marianne Thyssen eurocommissaris kan worden', bevestigde een vermoeide formateur Peeters donderdagochtend. 'Het is een beslissing die ik zelf heb genomen. De top van mijn partij heeft me die kans gegeven, zonder me in de ene of andere richting te duwen.'

Over de begroting hebben de onderhandelaars nog geen akkoord gesloten. Er lag een voorstel op tafel om een inspanning te doen van 4 miljard euro in 2015, waarvan 3,2 miljard besparingen en 800 miljoen nieuwe inkomsten. Maar Open VLD en N-VA hebben dat van tafel geveegd.

Om half twaalf  geeft CD&V meer uitleg op een persconferentie. De uittredende regering-Di Rupo heeft de voordracht van Thyssen ondertussen ook al officieel gemaakt bij Juncker. Thyssen zelf wordt pas deze middag verwacht bij Europees Commissievoorzitter Juncker om haar post te bespreken. Het paleis heeft ondertussen de formateurs al ontvangen en gevraagd hun opdracht verder te zetten. 

 

Formateurs Kris Peeters en Charles Michel hebben verslag uitgebracht. De Koning heeft hen gevraagd hun opdracht verder te zetten.— Belgian Royal Palace (@MonarchieBe) September 4, 2014

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud