Tijd-journalisten winnen Belfius-persprijzen

Lars Bové en Bart Haeck ©rv

De Tijd-journalisten Bart Haeck, Lars Bové en Ine Renson hebben twee prestigieuze Belfius-persprijzen gewonnen met hun reeksen over de financiering van Vlaamse ziekenhuizen en hoe multinationals profiteren van de Belgische notionele intrestaftrek.

In de categorie ‘Geschreven Pers’ wonnen gerechtsspecialist Lars Bové en politiek redacteur Bart Haeck met hun reeks ‘De Belgische belastingroute’. Daarin doen beide journalisten van De Tijd uit de doeken hoe vele buitenlandse bedrijven hun financieringscentra in ons land vestigen. Zo kunnen ze dankzij de notionele intrestaftrek van een uiterst gunstig fiscaal regime kunnen profiteren.

Ook blijkt dat de grootste tien financieringsvehikels, waarvan er vijf in de olie- en energiesector actief zijn, in 2012 samen 4,97 miljard euro winst maakten, terwijl ze maar 67 miljoen euro belastingen betaalden. 

Ook in de categorie 'Economische en Financiële Pers' zegevierde Bart Haeck, ditmaal met collega Ine Renson. Zij werden bekroond voor hun reeks over de financiering van Vlaamse ziekenhuizen. Daaruit blijkt hoe twaalf van de 52 algemene ziekenhuizen in Vlaanderen verlieslatend zijn, terwijl nog eens elf ziekenhuizen een winstmarge hebben die te laag is om op lange termijn te kunnen blijven werken.

In dezelfde categorie was ook Lars Bové een tweede maal genomineerd, met een artikel over hoe de Belgische fiscus honderden miljoenen euro's derft omdat rijke landgenoten door de Britse bank HSBC geholpen worden aan geheime rekeningen in fiscale paradijzen als Panama en de Britse Maagdeneilanden.

Aan Franstalige zijde viel Nicolas Keszei, journalist bij onze zusterkrant L’Echo, in de prijzen voor zijn financiële berichtgeving. Keszei werd gelauwerd voor zijn meticuleuze terugblik, vijf jaar na dato, op de ondergang van Fortis. De reconstructie verscheen ook in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content