Advertentie

Tobback niet gewonnen voor rijkentaks

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback op het verkiezingscongres van zijn partij - Foto Belga ©BELGA

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback is geen voorstander van een rijkentaks, zoals de PS en de extreemlinkse PTB willen. Hij vindt wel dat er een belasting op vermogenswinsten moet komen.

Tobback was vrijdagmorgen te gast in het Radio 1-programma De Ochtend. Hij werd er naar zijn mening gevraagd over het verkiezingsprogramma van de Franstalige zusterpartij PS. Dat kleurt nog linkser dan gewoonlijk, omdat de partij van premier Di Rupo de hete adem van de PTB in de nek voelt. Als regeringspartij moest de PS enkele ‘rechtse’ maatregelen slikken, zodat ze kiezers dreigt te verliezen. De PS pleit onder meer voor de invoering van een rijkentaks, een meerwaardebelasting op aandelen en een strenger belastingregime voor aandelenopties.

Hoewel Tobback zich in grote lijnen in het PS-programma kan vinden, klinkt hij toch iets gematigder. Iedereen wil momenteel een lastenverlaging. De vraag is hoe die moet gefinancierd worden. Om bijkomende middelen te vinden, moeten we in de eerste plaats kijken naar diegenen die vandaag nog niet of veel te weinig bijdragen, is zijn principe. ‘Ook wij zeggen ja tegen een belasting op vermogenswinsten, want nu wordt er bijna niets betaald op de inkomsten uit kapitaal’, zei de sp.a-voorzitter. Hij is niet direct voorstander van een rijkentaks. 'Rijk zijn op zich is geen zonde.’

B. Tobback wil lastenverlaging vr middenklasse, en die o.a. financieren met vermogenswinstbelastingen; wel tegen rijkentaks v PS #deochtend— Fa Quix (@FaQuix) 14 Mar 2014

Tobback is overigens van mening dat de huidige federale regering goed werk heeft geleverd. De sp.a had ingezet op het behoud van koopkracht, de fraudebestrijding en de verdere vrijmaking van de energiemarkt, en heeft er op deze punten alles uit gehaald wat er in zat, vindt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud