Advertentie
Advertentie

Topambtenaren dulden geen externe controle

De recente corruptiezaak bij de Regie der Gebouwen onderstreept de nood aan een interne auditdienst (foto: Frank Toussaint) ©Frank Toussaint

De voorzitter van het auditcomité van de federale overheidsdiensten stapt ontgoocheld op. Volgens Michel De Samblanx dulden topambtenaren geen externe controle en vindt hij geen gehoor bij premier Di Rupo.

Michel De Samblanx, de voorzitter van het auditcomité van de federale overheid, stapt ontgoocheld op. Dat laat hij weten in een brief aan premier Elio Di Rupo (PS). 'De voorzitters van de overheidsdiensten willen hun potjes gedekt houden’, zegt De Samblanx. 'Daardoor  blijft de controle mank lopen.'

De installatie van een auditcomité binnen de federale overheid heeft veel weg van een processie van Echternach. De eerste aanzet werd gegeven eind jaren 90, met de Copernicushervorming van toenmalig minister van Ambtenarenzaken Luc Van den Bossche (sp.a).

De bedoeling was om net als in bedrijven ook bij overheidsdiensten een doeltreffende interne controle te organiseren om wantoestanden of gesjoemel te vermijden. Maar het duurde tot 2010 vooraleer het auditcomité werd samengesteld en geïnstalleerd. Met veel bombarie werd toen aangekondigd dat het comité - bestaande uit zeven experts - zou waken over de doeltreffendheid van de interne auditactiviteiten bij de 22 overheidsdiensten.

Maar nu blijkt dat het controleorgaan nog steeds niet naar behoren werkt. ‘We zijn er als auditcomité niet in geslaagd de interne audit binnen de federale overheid vorm te geven’, schrijft De Samblanx in zijn afscheidsbrief.

Hij wijst de voorzitters van de overheidsdiensten met de vinger. ‘De voorzitters wensen geen externe, onafhankelijke audit.  Vaak zijn ze meer bezig met hun eigen carrière, met macht en machtsspelletjes dan met de noodzakelijke dienstverlening aan de burger.’

Volgens De Samblanx heeft elke overheidsdienst nood aan een onafhankelijke audit. Nu gebeurt de controle volgens hem door mensen die ‘verknocht’ zijn aan hun baas, waardoor sprake is van ‘een belangenconflict’.

De Samblanx verwijt de politiek onverschillig te zijn. ‘Ik heb tot driemaal toe aan de premier een onderhoud gevraagd. Maar ik heb nooit een antwoord gekregen.’Uit onvrede met de gang van zaken gooit De Samblanx de handdoek in de ring ‘in de hoop een reactie los te weken’.

Zijn mandaat liep nog tot 2016. Hij wordt opgevolgd door de Franstalige Philippe Decre.

Dat er nood is aan een goed werkende interne auditdienst werd eind 2012 duidelijk toen bij de overheidsdienst Financiën fraude werd ontdekt. Of onlangs nog, toen corruptie aan het licht kwam bij de ­Regie Der Gebouwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud