Vergrijzing treft OCMW's in het hart

De kostprijs voor OCMW's met een rusthuis loopt op tot 678 euro per inwoner, tegenover 267 euro voor centra zonder rusthuis (foto: Photo News) ©Photo News

De stijgende pensioenlasten vormen de belangrijkste reden voor de explosie van de uitgaven.

De gemeenten komen almaar meer in de finan­ciële problemen. Tussen 2007 en 2012 trokken ze jaarlijks 4,2 procent meer uit voor de financiering van de OCMW’s en de lokale politie. Ter vergelijking: in de zes jaar daarvoor bedroeg de jaarlijkse stijging slechts 1,8 procent.

De gemeenten moeten de tekorten van de OCMW’s dichtfietsen en ze draaien grotendeels op voor de meerkosten bij de lokale politie.

De stijging zette door in 2013, blijkt uit een doorlichting van de lokale financiën door de bank Bel­fius die De Tijd kon inkijken. Vorig jaar groeide het gat in de OCMW-begroting gemiddeld met 4,4 procent.

De gemeenten moesten 127 euro per inwoner neertellen om het tekort te dempen. Voor de werking van de lokale politie legden ze 148 euro per inwoner neer.

De klim is vooral te wijten aan de explosie van de personeelskosten. Door de pensioenhervormingen moeten de gemeenten hogere pen­sioenbijdragen betalen. Bij de OCMW’s vertaalde zich dat in 2013 in een stijging van de personeelkosten met 4,3 procent. Bij de politiezones was dat een aanwas van 4 procent.

De vergrijzing legt nog op een andere manier een extra last op de OCMW’s. Ze moeten hun dienstverlening, zoals het uitbaten van een rusthuis, uitbreiden. OCMW’s met een rusthuis zien hun kosten nu al oplopen tot 678 euro per inwoner, tegenover 267 euro per inwoner voor centra zonder rusthuis.

‘Binnenkort kunnen we niet anders dan aan de kwaliteit van onze dienstverlening te raken’, waarschuwt OCMW-voorzitter Kurt De Loor uit Zottegem. Sommige OCMW’s zetten al diensten stop, zoals een strijkatelier, vragen hogere bijdragen voor kinderopvang, of schroeven de investeringen terug. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud