Versnelling in Vlaamse formatie

De N-VA delegatie komt aan op het kabinet van Joke Schauvliege. ©BELGA

De onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering gaan 'gestaag' verder. Dat zeggen Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V). Ze buigen zich vandaag opnieuw over de begroting en enkele moeilijke inhoudelijke knopen.

De Vlaamse regeringsonderhandelaars zitten vandaag opnieuw samen. Op een datum voor een akkoord wil geen van beide delegaties zich vastpinnen. 'Maar het aantal knelpunten is verminderd', aldus Peeters.

De CD&V-kopman zegt dat er sprake is van een 'versnelling'. Maar die versnelling zou volgens hem niets te maken hebben met de tussenkomst van partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA) en Wouter Beke (CD&V). Beide voorzitters zaten de afgelopen dagen verschillende keren samen om het verloop van de Vlaamse onderhandelingen te bespreken.

De nieuwe bevoegdheden die overkomen met de zesde staatshervorming, zoals de kinderbijslag en de woonbonus, zijn nog steeds niet definitief afgeklopt. CD&V pleit er voor om in het regeerakkoord enkel de grote principes vast te leggen, bijvoorbeeld dat de kinderbijslag voor elk kind gelijk moet zijn. De precieze details, zoals de timing en het bedrag, kunnen dan later door de ministers worden ingevuld. Op die manier kan sneller geland worden. 

Maar de N-VA ziet dat anders. De partij pleit ervoor om duidelijke afspraken te maken om latere vaagheid en discussies te vermijden. Al dan niet een knopen doorhakken over de nieuwe bevoegdheden is belangrijk, want eventuele beslissingen over die bevoegdheden hebben een grote impact op de begroting. 

Een landing op vrijdag is volgens sommigen mogelijk, maar veel zal afhangen van wat de vergadering vandaag oplevert. Morgen is hoe dan ook een nieuwe vergadering gepland. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content