Vlaams akkoord tussen N-VA, CD&V en Open VLD

Vlaams akkoord tussen N-VA, Open VLD, CD&V. ©BELGA

N-VA, CD&V en Open VLD hebben elkaar gevonden voor de vorming van een Vlaamse regering. Open VLD stapt mee aan boord nadat N-VA en CD&V maandagnacht besloten de deur voor de liberalen open te zetten. Dat effent ook de weg voor een federale 'Zweedse' coalitie met N-VA, CD&V, Open VLD en MR.

De vorming van een Vlaamse regering kent een onverwachte plotwending. De Vlaamse liberalen van Open VLD treden toe tot de regeringsvorming en hebben al een akkoord met de N-VA en CD&V. Maandagnacht lekte uit dat N-VA en CD&V de deur hadden opengezet voor Open VLD. Dit weekend en op de nationale feestdag zouden de geesten gerijpt voor zo'n formule en werd er meteen ook stevig onderhandeld. 'Ja, er is de afgelopen dagen al grondig onderhandeld', stelde het liberale kopstuk Vincent Van Quickenborne dinsdagochtend. 

De onverwachte wending in de Vlaamse formatie legt ook de kaarten in een gunstige positie voor het federale niveau. Informateur Charles Michel kan straks aan koning Filip melden dat de weg open ligt voor een Zweedse coalitie. Dat is een coalitie met alleen MR aan Franstalige zijde, maar ook met Open VLD aan Vlaamse zijde. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten had altijd volgehouden dat Open VLD enkel beschikbaar was als ze op alle niveaus zouden kunnen meeregeren. 

Een niet onbelangrijke factor in het verhaal is de vorming van de Waalse regering. Vrijdagmiddag kon die voorgesteld worden, waarna definitief duidelijk werd dat CD&V de zusterpartij cdH niet langer zou kunnen overtuigen in de federale regering te loodsen. CD&V had gehoopt dat het cdH alsnog overstag zou staan. Omdat dat niet gebeurde, kwam dit weekend het proces op gang om Open VLD mee in het bad te trekken. De crisette die er vorige week in de Vlaamse onderhandelingen zat, maakte ook de baan vrij voor andere discrete contacten. 

De verwachting is dat het nu op alle niveaus vooruit kan gaan. Dankzij het intensief onderhandelingswerk op Vlaams niveau is daar al een akkoord met de verschillende partners, zelfs over de verdeling van de bevoegdheden en de ministerportefeuilles. Dinsdagmiddag om 14 uur geven de drie partijen meer informatie op een persconferentie. Donderdagavond houden de drie partijen een ledencongres over de regeringsdeelname. Vrijdag volgt er dan al de regeerverklaring, maandag het debat over de regeerverklaring. 

Federaal kan nu informateur Michel - eventueel met CD&V-voorzitter Beke - de weg voorbereiden voor formateur Kris Peeters, die dan premier kan worden. Het zou al te vroeg zijn om Peeters nu al het veld in te sturen, zo is te horen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud