Advertentie

Vlaamse industrie krijgt 60 miljoen euro energiesteun

Vlaamse energie-intensieve bedrijven krijgen van de Vlaamse regering 60 miljoen euro compensatie op hun elektriciteitsfactuur van 2013. Het bedrag is opgetrokken van 34 miljoen euro.

De Vlaamse regering heeft op paasmaandag, via elektronische procedure, beslist de Vlaamse industrie competitiever te maken door de energiekosten verder te verlagen, door steun voor een deel van de kosten in de elektriciteitsprijzen. In totaal gaat het om een steunbedrag van ongeveer 60 miljoen euro voor het elektriciteitsverbruik van 2013.

Het Europees klimaatbeleid verplicht de elektriciteitssector uitstootrechten aan te kopen voor elke ton CO2 die hij uitstoot. Die kosten worden doorgerekend aan de elektriciteitsverbruikers, waardoor de factuur voor energie-intensieve bedrijven flink aantikt. Om te vermijden dat bedrijven wegens die hoge factuur andere oorden opzoeken, mogen lidstaten bepaalde sectoren 'beschermen' door ze financieel te compenseren.

Die bescherming slaat op zo’n 200 bedrijven die samen 34.000 mensen in ons land tewerkstellen. Denk aan bedrijven als BASF, Solvay en Nyrstar. In juni 2013 keurde de Vlaamse regering al voor 34 miljoen euro steun goed voor 2013. Maar nu is beslist om dat bedrag te berekenen op basis van de termijnkoersen van de emissierechten van het jaar voordien, zoals voorzien in de formule van de Europese Richtsnoeren. Dat heeft als gevolg dat de steun voor 2013 stijgt van 34 miljoen euro tot 60 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud