Vlaanderen wint bij financieringswet

©SV

Simulaties over de nieuwe financieringswet, die De Tijd kon inkijken, tonen dat de federale staat de enige grote verliezer is.

In 2028 zal de federale staat bijna 1,2 miljard euro minder hebben (zie tabel onderaan). Ook de Franse Gemeenschap verliest een beetje. Vlaanderen wint 192 miljoen euro, Wallonië 210 miljoen. Brussel is met 661 miljoen euro de grote winnaar.

Het zijn de simulaties die op de tafel lagen van de werkgroep Comori en waarop premier Elio Di Rupo (PS), de staatssecretarissen voor de Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) en Melchior Wathelet (cdH) en de acht partijvoorzitters die de zesde staatshervorming hebben uitgedokterd de finale onderhandelingen hebben gebaseerd.

Het gaat om nieuwe simulaties die in samenwerking met de Nationale Bank van België zijn uitgevoerd. Die waren nodig omdat de economische uitgangspunten sinds de regeringsonderhandelingen grondig gewijzigd zijn. De uitkomst is ook helemaal anders.

Ten tijde van de regeringsonderhandelingen in 2010-2011 was nog sprake van een verlies voor Vlaanderen. Volgens André Decoster, hoogleraar economie aan de KU Leuven, en de N-VA zou dat verlies voor Vlaanderen tegen 2028 oplopen tot meer dan 2 miljard euro. De federale staat en Brussel waren de grote winnaars.

Nu blijkt dat de federale staat de enige grote verliezer is, terwijl de deelstaten allemaal winnen, met uitzondering van de Franse Gemeenschap. In de simulaties zitten alle correctiemechanismes verwerkt, die ook deel uitmaken van de nieuwe financieringswet.

Zo is de eerste tien jaar een mechanisme ingebouwd, waardoor de verschillen tussen de deelstaten grotendeels worden uitgevlakt. Zonder dat uitvlakkingsmechanisme zou Vlaanderen bij de start van de nieuwe financieringswet in 2015 200 miljoen euro verliezen en de Franse Gemeenschap 150 miljoen euro. Wallonië zou 600 miljoen euro winnen en Brussel 50 miljoen euro.

Wat nog niet in de simulatie is verrekend, is de dubbele besparingsoperatie die gekoppeld wordt aan de financieringswet. Zo zullen bij de overdracht van bevoegdheden niet alle middelen mee worden overgeheveld, maar slechts 87 procent. De federale staat houdt 2,5 miljard euro in. Daarnaast zullen de deelstaten ook voor de helft van de meerkosten van de vergrijzing moeten opdraaien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud