Werknemer draait op voor belasting bedrijfswagens

(foto: Sofie Van Hoof) ©Sofie Van Hoof

De werknemers zullen bijna volledig opdraaien voor de 200 miljoen euro die de regering-Di Rupo extra wil binnenhalen uit de bedrijfsauto’s. En in de praktijk zou de factuur zelf nog hoger liggen. Dat vernam De Tijd in regeringskringen.

Nu al betalen werknemers zowat 500 miljoen euro belastingen per jaar op het 'voordeel in natura', dat een bedrijfswagen inhoudt. Daar komt vanaf 2012 nog eens een bedrag van 200 miljoen euro bij, zo besliste de regering-Di Rupo bij de begrotingsopmaak.

De 200 miljoen extra zou voor de helft voor rekening van de werkgevers en voor de helft van de werknemers zijn. Maar dat bleek technisch geen haalbare kaart, omdat werkgevers hun deel, 100 miljoen euro, bijna altijd fiscaal in mindering zouden kunnen brengen, waardoor de begrootte opbrengst van 200 miljoen euro niet zou worden gehaald.

Minister van Begroting Olivier Chastel (MR) noemde het gisteren in de krant Le Soir nog 'onaanvaardbaar' dat de factuur volledig zou worden doorgeschoven naar de werknemer, maar na afloop van een interkabinettenwerkgroep gisteravond bleek dat de regering-Di Rupo geen andere manier heeft gevonden.

De Parti Socialiste had eerder al laten verstaan dat ze niet zou aarzelen om de werknemer te laten opdraaien, als dat de enige manier zou zijn om de 200 miljoen euro te verzekeren. De PS moest in de regeringsonderhandelingen immers al 'slikken' dat de meeropbrengst uit de belasting op bedrijfswagens werd teruggeschroefd van 500 miljoen naar 200 miljoen.

83 procent

Het nieuwe voorstel houdt concreet in dat de werknemers zo’n 83 procent van de 200 miljoen euro op tafel moeten leggen, de werkgevers zo’n 17 procent. Bovendien is nog eens duidelijk gemaakt dat bij de berekening van de belasting niet alleen rekening zal worden gehouden met de catalogusprijs, maar ook met de cataloguswaarde van de opties. Daardoor zou de meeropbrengst wel eens een pak hoger kunnen liggen, wordt gefluisterd in regeringskringen.

Veel meer tijd voor discussie over de bedrijfswagens was er niet, want het parlement wil volgende week beginnen met de begrotingsbespreking. Uitstel is geen optie, want de regering-Di Rupo is al te laat, waardoor volgend jaar gestart wordt met een systeem van voorlopige twaalfden. Bovendien is nu al duidelijk dat de begroting bijgestuurd moet worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud