Zweedse coalitie erft stroomprobleem

©Peter Hilz/Hollandse Hoogte

De ontslagnemende regering-Di Rupo verwijst naar de toekomstige regering-Peeters om een nieuwe energiestrategie uit te tekenen.

Toen twee jaar geleden rond deze tijd de onrust toenam over de scheurtjes in de kerncentrales Tihange 2 en Doel 3, waren de topministers van de regeringDi Rupo er als de kippen bij om de bevolking gerust te stellen. Tijdens een persconferentie bedaarde premier Elio Di Rupo (PS) de gemoederen. Vervolgens stelde staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) een noodplan op.

Door de stillegging van Doel 4 dreigt deze winter opnieuw een bevoorradingsprobleem. Dat maakt dat ruim de helft van de nucleaire productiecapaciteit uitgevallen is. Maar het verschil met twee jaar geleden is dat de regering-Di Rupo in lopende zaken is. Ze heeft weinig animo om in te grijpen.‘Het is aan de Zweedse coalitie om met een oplossing te komen. Die wil de levensduur van de kerncentrales verlengen. Je ziet hoe betrouwbaar de oplossing is’, zegt een ontslagnemend minister. Voorlopig is geen kernkabinet gepland. ‘De premier is geen vragende partij om hier iets aan te doen’, zegt de minister.

Op het kabinet-Di Rupo luidt het dat voorlopig wordt afgewacht. ‘Het is niet duidelijk wanneer Doel 4 opnieuw wordt opgestart’, klinkt het. ‘Maar als er op korte termijn acute veiligheids- of bevoorradingsproblemen zijn, zal de regering in lopende zaken het nodige doen. Maar een nieuwe energiestrategie uittekenen is iets voor de volgende regering.’

De opstelling van een nieuw noodplan voor de winter is voorlopig niet aan de orde. Ook al wordt toegegeven dat het bestaande plan onvoldoende is als de geruchten kloppen dat Doel 4 tot eind dit jaar gesloten blijft. ‘3.000 megawatt die uitligt, dat is niet niks. De volgende regering kan niet anders dan ingrijpen’, zegt de minister.

Het ziet er dus naar uit dat de Zweedse coalitie een probleemdossier mag toevoegen aan haar to-dolijstje. De druk om in het kernenergiedossier beslissingen te nemen zal alleen maar groter worden. Hoe dichter de winter komt, hoe meer de druk zal stijgen.

Bij de Zweedse partners leeft het besef dat energie een van de prioriteiten van de volgende regering wordt. Zo moet - indien nodig - niet alleen een nieuw noodplan worden opgesteld. Er moet ook beslist worden of vastgehouden wordt aan het schema voor de sluiting van de kerncentrales.

De sluiting van Doel 1 en 2 is wellicht niet meer tegen te houden. En het verlengen van de levensduur van Tihange 2 en Doel 3 is een risico, want die zijn nog altijd gesloten na de ontdekking van scheurtjes. De beslissing die genomen moet worden is of de jongste centrales (Tihange 3 en Doel 4) langer moeten openblijven. De MR en de N-VA zijn daar voor. CD&V en Open VLD staan minder te springen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect