Amerikaanse economie krimpt onverwacht

De hoogspanning over de begroting in Capitol Hill eiste eind vorig jaar een zware tol (foto: EPA) ©EPA

De Amerikaanse economie kromp in het vierde kwartaal onverwacht voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2009. De terugval is vooral te wijten aan een erg forse daling van de defensie-uitgaven.

De Verenigde Staten zagen hun bruto binnenlands product in het vierde kwartaal met 0,1 procent krimpen, berekend op jaarbasis. De krimp - de eerste sinds het tweede kwartaal van 2009 - is onverwacht: economen rekenden op een groei van 1,1 procent. 

Daarmee komt een abrupt eind aan een periode van geleidelijk aanpikkende groei: in de eerste drie kwartalen was er respectievelijk 2, 1,3 en 3,1 procent groei, telkens berekend op jaarbasis.

Bijdrage aan bbp (procentpunt)

  • Gezinnen +1,52
  • Bedrijven -0,08
  • Overheid -1,33
  • Netto-uitover -0,25

De boosdoener zijn de defensie-uitgaven, die in het vierde kwartaal met liefst 22 procent krompen. Dat is de grootste daling sinds 1973 en een indicatie dat de onzekerheid over de begroting - politiek Washington kon begin januari pas in extremis een dreigende 'begrotingsafgrond' afwenden - sterk op de overheidsuitgaven woog.

Daardoor roomden de overheidsbestedingen liefst 1,33 procentpunt van de groei af. De bedrijfsinvesteringen en de netto-uitvoer wogen voor respectievelijk 0,08 en 0,25 procentpunt op de groei, de gezinsconsumptie kon met een groeibijdrage van 1,52 procentpunt onvoldoende tegengewicht bieden.

Lege schappen

Economen nuanceren wel de eerste krimp in veertien kwartalen. Zo is de negatieve bijdrage van de bedrijfsinvesteringen vooral het gevolg van een voorraadafbouw. En dat is an sich positief nieuws: nu de schappen stilaan leeg zijn, vertaalt elke toename van de vraag zich in een hogere productie. 'Het vierde kwartaal is een logische weerbots van factoren die de groei in het derde kwartaal tijdelijk opkrikten. Maar de echte onderliggende groeimotoren, namelijk de bestedingen van bedrijven en ondernemingen, versnellen', stipt BNP Paribas-econome Alexandra Estiot aan. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud