Athene 'viert' moeder aller schuldendeals

Evangelos Venizelos, de Griekse minister van Financiën, en de Française Christine Lagarde, topvrouw van het IMF. (foto afp)

Athene heeft zijn broodnodige obligatieruil beet. 85,8 procent van de Griekse schuldeisers stemt in met een 'vrijwillige' schuldverlichting, die de Griekse schuldenberg met dik 100 miljard moet aftoppen. Daarmee is de 'moeder van alle schuldherschikkingen' een succes.

De 85,8 procent die instemde met de schuldswap, ruilt 152 miljard papier voor nieuw papier. Inclusief de collectieve actieclausules (CAC), waarmee de Grieken de herschikking konden opleggen aan de overige schuldeisers, loopt de ruil op tot 172 miljard euro. In totaal stapt dus 95,7 procent van de schuldeisers, al dan niet gedwongen, in het bad.

Athene had de lat voor de deal op minstens 75 procent gelegd, inclusief het gebruik van de collectieve actieclausule (CAC). Die clausule kon in werking treden zodra twee derde instemde met de ruil. 

Met die clausule dreigt het land wel de stempel van wanbetaler te krijgen. En kunnen schuldeisers hun verzekeringen tegen wanbetaling, de beruchte CDS'en, uitspelen. De derivatenwaakhond ISDA komt deze middag bijeen om zich over de kwestie te buigen. De waakhond zal zich uitspreken of sprake is van een zogenaamde 'kredietgebeurtenis'.

Ik wil mijn waardering uitdrukken voor onze schuldeisers

Evangelos Venizelos

Grieks minister van Financiën

In een verklaring bedankte de Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, iedereen voor hun 'opofferingen' in de grootste obligatieruil aller tijden. 'Ik wil mijn waardering uitdrukken voor al onze schuldeisers die ons ambitieus hervormingsprogramma hebben gesteund en die de opofferingen van het Griekse volk in deze historische inspanning hebben gedeeld.'

100 miljard

Door obligatieruil slikken de banken een waardevermindering van 53,5 procent. In netto actuele waarde komt het verlies neer op 73 à 74 procent. De obligatiehouders ruilen immers oud papier voor nieuw, dat een langere looptijd én een lagere rente heeft.

Het Europese reddingsfonds EFSF zal die obligaties uitgeven. Die hebben een nominale waarde die 31,5 procent van het oude staatspapier bedraagt. Als de groei van de Griekse economie bepaalde drempels overstijgt, kan het papier extra opleveren.

De kwijtschelding moet ongeveer 100 miljard van de in totaal 350 miljard euro aan Griekse schuld verlichten. Daarmee bezegelt Griekenland de moeder aller schuldherschikkingen. Vorig 'recordhouder' was Argentinië. Het Zuid-Amerikaanse land deed zijn obligatiehouders tien jaar geleden 75 miljard dollar - bij de wisselkoers van toen zo'n 80 miljard euro - slikken.

Argentinië was de vorige recordhouder

Penibel

Griekenland had een deal hard nodig. Zoniet ging het land deze maand nog bankroet. Zonder akkoord met de schuldeisers bleef het licht op rood voor de nieuwe reddingsboei van 130 miljard euro. Op 20 maart moet Athene ruim 14 miljard euro schulden aflossen, geld dat de schatkist niet heeft.

Het akkoord lost het acute gevaar voor een bankroet dan wel op, de Griekse situatie blijft erg penibel. Het land zit in zijn vierde recessiejaar. Sinds het losbarsten van de crisis stuikte de Griekse economie met een dramatische 17 procent ineen.

Doordat de noemer - het bruto binnenlands product (bbp) - krimpt, bedraagt de schuldgraad vandaag ironisch genoeg nog altijd bijna evenveel als bij de start van de crisis. Het is maar de vraag of Griekenland erin slaagt om zijn schuld tegen 2020 terug te dringen tot een meer houdbaar niveau van 120 procent. Dat was net de opzet van de hele operatie.

België

Aan Belgische kant raakte woensdag al bekend dat Ageas, KBC, Dexia en BNP Paribas deelnemen aan de schuldenruil. Ook Belfius, de vroegere Dexia Bank België, stemt in met de deal, voor zijn volledige blootsteling. Belfius heeft na de (reeds verrekende) waardevermindering nog voor 670 miljoen euro Grieks staatspapier in portefeuille.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud