Barroso leest Griekse kiezer de levieten

José Manuel Barroso (foto: AFP)

Het reddingsplan van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor Griekenland vergt veel offers, maar het is 'veel minder pijnlijk of moeilijk dan alle alternatieve plannen'. Zo waarschuwde Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso gisteren de Griekse kiezer.

Een wijziging van het reddingsplan voor Griekenland kan niet, zo beklemtoonde Barroso in heel duidelijke termen. 'Dat plan is niet alleen door de Griekse regering goedgekeurd, maar ook door de zestien europartners. En die afsrpaken zijn ook in die andere eurolanden democratisch tot stand gekomen, met parlementaire instemmming,' De Grieken moeten dus 'goed geïnformeerd' zijn over de gevolgen van hun beslissing.

Barroso hield een persconferentie in Brussel vlak voor zijn vertrek naar de VS. De Commissievoorzitter gaat er de bijeenkomst bijwonen van de G8, de club van rijke landen. De crisis in de eurozone zal op die G8 bovenaan de agenda staan.

Barroso beklemtoonde dat het Griekse reddingsplan niet alleen draait om bezuinigingen, maar ook om hervormingen en groei. 'We staan klaar om met jullie te werken,' zo richtte Barroso zich tot de Grieken. 'Maar dat kan niet door de afspraken die met de andere zestien eurolanden zijn gemaakt, te veranderen.'

Voor Barroso zijn de verkiezingen van 17 juni 'historische verkiezingen'. Griekenland is een deel van de familie. Maar het is aan de Grieken om te bepalen of zij nog met de eurozone en de EU-instellingen willen werken.

Groei

Barroso hoopt ook dat nu eindelijk beslissingen kunnen worden genomen in Europa die de groei aanwakkeren. Volgende week woensdag vindt daarover in Brussel een extra Europese top plaats.

Barroso hoopt met name op witte rook voor een aantal projecten die al langer op tafel liggen, zoals Europese projectobligaties voor grote infrastructuurwerken, een taks op financiële transacties en meer geld van de Europese Investeringsbank (EIB). De Europese structuurfondsen zouden garant kunnen staan voor leningen van de EIB aan landen die moeilijkzelf onderpand bijeenkrijgen, zo gaf Barroso aan.

De Europese Commissie wil ook het Europees groei en stabiliteitspact 'verstandiger' gebruiken. De EU-Commissie gaat op 30 mei in dat verband aanbevelingen doen aan alle 27 lidstaten en ook een globale strategie uitzetten. Landen als Duitsland, met nog enige budgettaire marge, zouden zo worden ingeschakeld om extra zuurstof te geven aan de Europese economie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud