'België-premie' zakt tot laagste peil in een jaar

Beleggers zien België tegenwoordig als een kernland, een schuiloord in barre tijden (foto: Belga)

Net op tijd voor de nationale feestdag zakt de Belgische tienjaarsrente vrijdag naar een nieuw diepterecord. De premie die beleggers eisen om in Belgisch in plaats van Duits papier te beleggen, zakt naar het laagste peil in een jaar.

2,40 procent. Dat is het nieuwe diepterecord dat de Belgische tienjaarsrente vrijdagochtend - aan de vooravond van de nationale feestdag - laat optekenen. Dat is bijna een halvering in vergelijking met de 4,60 procent begin dit jaar. Eind november piekte de Belgische rente nog op net geen 6 procent.

De belegger lijkt België weer te omarmen. Terwijl ons land eind 2011 nog dreigde in de categorie 'probleemlanden' ingedeeld te worden, zit België nu volop in de slipstream van de 'kernlanden' uit de eurozone: Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Finland.

Bovendien lijken niet alleen Belgische grootbeleggers als KBC, Ageas en BNP Paribas gretig Belgisch staatspapier in te slaan. De Britse grootbank Royal Bank of Scotland bestempelt Belgisch staatspapier als aantrekkelijk. En dat niet alleen omdat België nog het hoogste rendement biedt van alle 'semi-kernlanden', maar ook omdat die sterke prestatie ook stilaan weer buitenlandse grootbeleggers in Belgisch papier kan lokken (zie Tweet van Bloomberg-journaliste Linda Yueh).

Ook de 'België-premie', het extra rendement dat beleggers eisen om hun geld voor tien jaar aan de Belgische in plaats van Duitse schatkist toe te vertrouwen, zakt pijlsnel. België is nu nog een 'risicopremie' waard van 120 basispunten waard. Dat is het laagste peil sinds juli vorig jaar en exact twee derde onder de piek van 360 basispunten op 25 november.

Belgisch minister van Financiën Steven Vanackere vindt niet dat de daling van de rente volledig kan toegeschreven worden aan het wondermiddel van de Europese Centrale Bank, die banken in twee schrijven meer dan 1.000 miljard euro gratis geld op drie jaar toestopte. Frankfurt stutte zo 'via de achterdeur' ook de wankele overheden, aangezien veel banken dat geld doorsluisden naar in hoger renderend papier van hun overheid en zo een snelle winst opstreken.

'Men mag me veel proberen uit te leggen door te verwijzen naar Europa en de Europese Centrale Bank. Maar dat de spread is teruggevallen van meer dan 3,5 naar 1,2 procent, daarvan durf ik in alle bescheidenheid te zeggen dat dat ook te danken is aan de inspanning van deze regering', zei minister van Financiën Steven Vanackere bij de voorstelling van de begrotingscontrole woensdag.

Ontsnapt

'Zullen alle Belgen vandaag niet bedenken aan wat we ontsnapt zijn

?', zei Vanackere vrijdag in het Radio1-programma 'De Ochtend' in een antwoord op een vraag over de dramatische toestand in Spanje, dat met wurgrentes en massabetogingen als gevolg van de draconische sanering van de overheidsfinanciën kampt. 'Wat u nu beschrijft, is datgene wat in november vorig jaar ook België boven het hoofd kon hangen.'

Vanackere zegt wel niet op de lauweren te gaan rust en blijft op zijn hoede, al 'mag er toch wel eens een ogenblik van opluchting zijn'. 'Geld rust nooit. Augustus is altijd een maand waar de politiek gaat rusten, maar de markten niet', stelt hij vast. Vanackere laat weten 'niet verder dan op vier uur van Brussel' op vakantie te gaan. 'Ik loop niet te ver weg', klinkt het.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud