'België wint strijd der lage landen'

Paul Krugman in gesprek met premier Elio Di Rupo eerder dit jaar op een event van De Tijd. ©Emy Elleboog

België is beter gebaat bij zijn politieke verlamming dan Nederland bij het volgen van een verkeerde begrotingsstrategie. Dat zegt econoom en nobelprijswinnaar Paul Krugman in zijn NYTimes-blog.

In de  opmerkelijke blogpost, A Tale of Two Flat Countries, laat econoom, neo-keynesiaan en nobelprijswinnaar Paul Krugman zijn licht schijnen op de lage landen. Aanleiding lijkt het bericht van deze ochtend dat Nederland meer gaat besparen dan Europa vraagt.

'Nederland heeft sinds de financiële crisis uitbrak alles gedaan wat 'de serieuze mensen' verwachten, en het doet dat met heel veel overgave.' Maar die strategie werkt niet, vindt Krugman en hij haalt er de vergelijking met België ('een ander land met een dysfunctionele politiek') bij om zijn stelling te bewijzen.

  • Overheidsschuld als percentage van het bbp (eind 2011): België: 97,8, Nederland: 65,0
  • Verschil in structureel begrotingssaldo, 2007-13: België: -1,6, Nederland: -0,1
  • Verschil in werkloosheidsgraad, 2007-13: België: +0,5, Nederland: +2.7
  • Lange rente,juli 2013: België: 2,54, Nederland: 2,0

Tuurlijk, België betaalt een licht hogere rente dan Nederland, geeft Krugman toe, maar niet zoveel meer sinds de ECB zijn taak als 'lender of last resort' ter harte nam.

Krugman zegt dat het moeilijk is te ontkennen dat België beter gebaat was bij zijn politieke impasse dan Nederland bij het volgen van de foute begrotingsstrategie. De Amerikaan lijkt zo te suggereren dat het beter is om alles op zijn beloop te laten, dan om de Europese begrotingsrecepten rigoureus toe te passen, zoals onze noorderburen deden.

'... and in general, it’s hard to escape the impression that Belgium has been better served by political paralysis than the Netherlands has by its unified, effective determination to do exactly the wrong thing.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud