Belgische banken investeren 3,7 miljard euro in bedenkelijke grondstoffondsen

Vooral de ontwikkelingslanden zijn het slachtoffer van voedselspeculatie (foto: Shawn Baldwin). ©Bloomberg

Ondanks individuele engagementen om ethisch en sociaal te bankieren blijven Belgische banken investeren in fondsen die zich inlaten met voedselspeculatie. Tot die conclusie komen verschillende Vlaamse ngo's na een onderzoek bij tien financiële instellingen die actief zijn op de Belgische markt.

Zes Belgische banken hebben via 28 fondsen en tal van beleggingsproducten meer dan 3,7 miljard euro opgehaald om te speculeren met grondstoffen. Dat blijkt uit een rapport van de ngo's 11.11.11, Oxfam Solidariteit, Fairfin, SOS Faim, Réseau Financement Alternatif en CNCD.

Een kwart van het geld wordt geïnvesteerd in voedselspeculatie. 'Mensen investeren hun geld zonder argwaan in zo'n fonds, maar beseffen niet dat ze ook de voedselmarkt destabiliseren', aldus de onderzoekers.

Zes banken belegden in bedenkelijke grondstoffen: Deutsche Bank (bijna 2,7 miljard), BNP Paribas Fortis (841 miljoen), Axa (meer dan 80 miljoen), Belfius (bijna 75 miljoen) en ING (60 miljoen). ABN Amro schreef bijna drie miljoen certificaten uit. Bovendien kon de Belgische belegger nog intekenen op twee extra fondsen bij Deutsche Bank, goed voor nog eens 6,3 miljard euro.

'Door de economische crisis gingen investeerders op zoek naar zaken waar wel nog stevige winstmarges zijn. De gevolgen zijn immens: zo verhandelt men 46 keer de wereldwijde beschikbare tarweoogst en 24 keer die van maïs', luidt het. Daardoor raakt de voedselmarkt ontwricht en zijn er prijspieken, die desastreus zijn voor de ontwikkelingslanden.

De ngo's menen dat de speculatie nog steeds mogelijk is, omdat nog niemand de alarmbel heeft geluid. De zes vragen dat de betrokken banken zich terugtrekken uit de fondsen en het geld investeren in ethische alternatieven. Bovendien vragen ze dat de Belgische politiek werk maakt van betere regels.

In een eerste reactie laat Hans Mariën van Deutsche Bank weten dat 'beleggingsproducten die investeren in agrarische producten sinds begin 2012 niet langer worden aangeraden, gestructureerd of opgenomen in cliëntenportfolio's in het kader van discretionair beheer. Ook zulke fondsen worden bij Deutsche Bank niet meer aangeboden aan de cliënten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect