Europa klopt voor het eerst bij spaarder aan

Honderden Cyprioten probeerden zaterdag nog zo veel mogelijk cash af te halen aan de automaten ©REUTERS

Vele Cyprioten proberen nog geld van hun bankrekeningen te halen, nu Europa Cyprus dwingt de spaarder mee te laten betalen aan de redding van het eiland. In ruil voor die en andere maatregelen krijgt Cyprus 10 miljard euro steun.

In Cyprus is dit weekend een run op de banken ontstaan nadat de eurogroep een akkoord bereikte over een reddingsplan. Europa trekt spaarders mee in het bad, speciale heffingen op banktegoeden leveren circa 5,8 miljard euro op. Dat verklaart grotendeels waarom de Europese ministers van Financiën de factuur voor een Cyprotische redding van 17 miljard naar 10 miljard konden terugdringen.

Spaarders met meer dan 100.000 euro op rekeningen bij Cypriotische banken moeten een heffing van 9,9 procent gaan betalen. Voor spaarders met kleinere bedragen gaat een heffing van 6,75 procent gelden. De Cypriotische autoriteiten hebben al maatregelen genomen om rekeningen te bevriezen. Spaarders kunnen wel vrij beschikken over hun geld na aftrek van de heffing.

Honderden mensen proberen hun rekening leeg te halen. De banken hadden de actie voorzien en hebben hun systemen voor internetbankieren stilgelegd. Ook hebben de weinige banken die open waren, de deuren gesloten en is er een beperking aan het bedrag dat spaarders kunnen opnemen. Maandag is er een 'bank holiday' in Cyprus en kunnen verontruste spaarders dus ook nog niet aan hun geld.

Russisch geld

De voorzitter van de eurogroep, de Nederlander, Jeroen Dijsselbloem had het over 'eerlijke verdeling van de lasten' en 'specifieke karakteristieken van het probleem' die de opvallende heffing op grote en kleine spaarders rechtvaardigen. Het is de eerste keer dat Europa bij een redding de spaarder mee laat betalen. En ook al noemt hij Cyprus een uitzonderlijk geval, Dijsselbloem weigert expliciet uit te sluiten dat de eurogroep een gelijkaardig scenario zou overwegen in het - nog - hypothetische geval dat Spanje of Italië voor noodsteun zouden aanklopen.

De Cypriotische minister van Financiën Michaelis Sarris verdedigde het akkoord. Van alle alternatieven die op tafel lagen, was dit de minst slechtste, aldus de minister. Het eiland heeft een twijfelachtige reputatie als toevluchtsoord van Russisch kapitaal.

Het land dreigde te bezwijken onder problemen in zijn relatief grote financiële sector, onder meer door de verwevenheid met de problematische Griekse bankensector. Volgens de afspraken zal Cyprus zijn financiële sector fors moeten laten inkrimpen. Op dit moment is de sector vijf keer groter dan de eigen economie, aldus Dijsselbloem.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal ook financiële steun gaan verlenen. IMF-president Christine Lagarde zei dat zij dit zal aanbevelen, maar hoe hoog de bijdrage zal zijn, is nog niet bekend.

Daarnaast moet het eiland meer werk maken van het privatiseren van overheidsbedrijven en moet het land structurele hervormings- en bezuinigingsmaatregelen nemen. 

Anti-witwas

De eurogroep is ervan overtuigd dat door de maatregelen de schuldpositie van Cyprus weer houdbaar wordt. 'Financiële ondersteuning aan Cyprus is gerechtvaardigd voor de stabiliteit van het land en de hele eurozone', aldus Dijsselbloem. Griekenland, Portugal en Ierland hebben ook een volledig reddingspakket. Spanje deed een beroep op het Europees noodfonds voor het versterken van zijn bankensector.

Aan een andere harde voorwaarde, de toepassing van de anti-witwaswetgeving door Cypriotische banken is nog niet voldaan, wat ongenoegen wekt bij de Nederlandse premier Mark Rutte. Nederland steunt het programma voor Cyprus, maar volgens Rutte 'met grote terughoudendheid en irritatie'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud