Advertentie
Advertentie

Grieken meer dan kwart armer dan in 2008

De Griekse economie is nog altijd een ruïne. - AFP ©AFP

De Griekse economie kende in het laatste kwartaal van 2013 haar kleinste krimp sinds midden 2010. Maar door de aanhoudende krimp zijn de Grieken onderhand al meer dan een kwart armer dan bij het begin van de crisis in 2008.

De recentste cijfers uit Griekenland ogen niet helemaal dramatisch. Zo kromp de economische activiteit in het Zuid-Europese land met 2,6 procent in het laatste kwartaal van 2013. Dat is de kleinste krimp sinds het tweede kwartaal van 2010.

Over heel 2013 kromp het Griekse bruto binnenland product (bbp) met 3,7 oprocent, wat beter was dan de verwachte terugval met 4 procent. Het is de eerste keer sinds het begin van de crisis dat de Grieken de verwachtingen van de troika kloppen. 

De Grieken geven in tegenstelling tot de rest van Europa enkel jaar-op-jaar-cijfers en geen kwartaalvergelijkingen. De Griekse gegevens moesten in 2009 bijgespijkerd worden en de huidige kwartaalreeks is te kort om echt betrouwbare conclusies uit te kunnen trekken. 

Bredere plaatje

Ondanks de kleine lichtpuntjes tonen de bbp-cijfers hoe de crisis heeft huisgehouden. In het laatste kwartaal van 2007, voor het begin van de crisis, klokte het bbp nog af op 53,1 miljard. Dat is in het vierde kwartaal van 2013 teruggevallen naar 39,7 miljard - een daling met ongeveer 26 procent. De Grieken zijn sinds 2008 collectief meer dan een kwart armer.  Het totale jaarlijkse bbp in 2013 schommelde rond de 180 miljard. 

De Grieken zijn niet alleen armer, een groot deel van de Griekse bevolking zit ook zonder job. Het werkloosheidspercentage ligt op 28 procent, maar voor jongeren piekt dat tot 61 procent. 

Het enige waar de Grieken zich aan kunnen optrekken, is de verwachting dat de bodem nu echt wel bereikt is. In januari groeide de activiteit van de Griekse industrie voor het eerst sinds 2009; de PMI-index, die het vertrouwen onder aankoopdirecteuren meet, steeg van 49,6 naar 51,2. Voor het komende jaar verwacht de Griekse centrale bank bovendien een groei van 0,5 procent. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud