Ierland ontsnapt aan recessie

(Foto: Reuters). ©REUTERS

De Ierse economie is nog niet in een recessie weggezonken. Dat maakte het Ierse bureau voor de statistiek, CSO, donderdag bekend. In het eerste kwartaal van dit jaar tuimelde het bruto binnenlands product weliswaar fors lager maar eind 2011 hield de economie beter stand dan eerst gedacht.

Het Ierse bruto binnenlands product (bbp) kromp tijdens de eerste drie maanden van dit jaar kwartaal op kwartaal met 1,1 procent. Dat maakte het CSO donderdagmiddag bekend. Jaar op jaar was sprake van een groei van 1,2 procent.

De landbouw-, de bosbouw- en de visserijsector wisten samen met de dienstensector het hoofd boven water te houden. Alle andere sectoren gingen zwaar kopje onder.

Import

Ierland kon tijdens de eerste drie maanden van dit jaar ook nog uitpakken met mooie exportcijfers. Maar een sterke stijging in de import - vooral door aankopen in de luchtvaartsector - deed die positieve trend teniet.

Niet alleen het bbp ging fors lager. Ook het bruto nationaal product (bnp) toonde een gelijkaardige trend. Kwartaal op kwartaal dook die 1,3 procent lager. Jaar op jaar boekte die een bescheiden groei van 0,2 procent.

Het bnp geeft volgens heel wat economen een beter zicht geeft op de staat van 's lands economie omdat dat cijfer geen rekening houdt met de winsten gerealiseerd door multinationals met hoofdzetel in Ierland.

Tegenvaller

De bbp- en bnp-cijfers voor het eerste kwartaal zijn een tegenvaller. Economen waren immers uitgegaan van een groei. Voor het bbp hadden ze een kwartaal-op-kwartaalstijging van 0,4 procent verwacht; voor het bnp een klim van 0,8 procent.

Het CSO had desalniettemin ook wat goed nieuws in petto. Ierland ontsnapt voorlopig aan een recessie. De economie presteerde tijdens de laatste drie maanden van 2011 immers beter dan verwacht.

Het bbp groeide in die periode kwartaal op kwartaal met 0,7 procent. Tot nu was het CSO uitgegaan van een krimp met 0,2 procent.

Meteen herzag het bureau voor de statistiek het groeicijfer voor heel 2011. De Ierse economie trok vorig jaar niet aan met de eerder gemelde 0,7 procent maar wel met 1,4 procent.

Schuldenberg

De Ierse regering hoopt ongetwijfeld vurig dat 's lands economie dit jaar ook snel weer met positieve groeicijfers aanknoopt. Economische groei is broodnodig om 's lands schuldenberg - die dit jaar vermoedelijk piekt op 120 procent van het bbp - af te bouwen.

Om die doelstelling te verwezenlijken moet de export niet alleen aantrekken. Ook de binnenlandse vraag moet omhoog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud