Londen halveert groeiprognose 2013

George Osborne met het beroemde rode begrotingskoffertje. (Bloomberg) ©Bloomberg

De Britse economische groei valt dit jaar een stuk lager uit dan verwacht. Dat biechtte minister van Financiën George Osborne op bij de presentatie van de begroting.

Osborne stelde woensdag een nieuwe begroting voor waarin de nadruk ligt op de sanering van de overheidsfinanciën. 'Ondanks het goede werk dat we hebben geleverd, blijft er nog veel te doen', gaf hij toe in het Lagerhuis.

Opvallend was de verlaging van de verwachte economische groei voor dit en volgend jaar. In 2013 zou het bruto binnenlands product stijgen met een magere 0,6 procent. Vier maanden geleden ging de Britse regering nog uit van een groei met 1,2 procent.

De aanpassing van de groeiprognose voor 2014 blijft beperkt. Londen rekent op een stijging van het bruto binnenlands product met 1,8 procent in plaats van de eerder verhoopte 2 procent.

De Britse economie is opnieuw op de sukkel en dreigt voor de derde keer in vier jaar in een recessie te belanden. Eerder deze maand verloor het land zijn toprating AAA. En de werkloosheid steeg tot 2,52 miljoen.

Loonlasten

Osborne kondigde een rist belastingaanpassingen aan. Zo zakt de vennootschapsbelasting in 2015 naar 20 procent. En de regering gaat ook maatregelen nemen om de loonlasten te verlagen.

Er komt vanaf 2014 ook een vrijstelling van de inkomstenbelastingen voor de eerste 10.000 pond (11.700 euro). De regering maakt ook 3,5 miljard pond vrij om de huizenmarkt te ondersteunen.

De schuldgraad zal pas dalen vanaf het gebroken begrotingsjaar 2017-2018, kondigde Osborne aan. Dat is een jaar later dan tot dusver gepland. 

Osborne zei te willen vasthouden aan zijn besparingsplan en waarschuwde dat er nog 'moeilijke maatregelen' nodig zijn. 'Het herstel laat langer op zich wachten dan gehoopt, maar we moeten op het juiste pad blijven', zei hij.

'De problemen in Cyprus tonen aan dat de crisis nog niet voorbij is en dat de toestand heel zorgwekkend blijft.' Als de problemen in de eurozone aanhouden, heeft dat ook een effect op de Britse economie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content