OPINIE Señor presidente, word wakker a.u.b.

De financiële markten houden Spanje in een wurggreep. In een week tijd schoot het renteverschil met Duitsland door alle kritieke grenzen.

De conservatieve ploeg van premier Mariano Rajoy begrijpt er niets van. Ze toonde zich toch de braafste leerling van de Europese klas door te besparen en te hervormen zoals geen andere Spaanse regering haar ooit voorgedaan heeft?

Helaas voor Rajoy krijgt hij daarmee de markten niet gesust. De Spaanse regering laat dan ook nog heel wat vragen onbeantwoord. Niet het minst hoe ze de doodzieke banksector gaat saneren.

Rajoy en zijn ministers deden de afgelopen maanden hun uiterste best om het wantrouwen in Spanje te voeden. Als ze ergens in uitblonken, was het wel in een beroerde communicatie. Ministers spraken elkaar tegen, kwamen op beloftes terug en jongleerden naar hartenlust met begrotingscijfers.

Ja, het zou een slok op de borrel schelen als de Europese Centrale Bank zich minder passief zou opstellen en Spaans schuldpapier zou opkopen om de druk wat van de ketel te halen. Maar zolang Rajoy zijn eigen zaakjes niet beter op orde heeft, zal hij op geen greintje medeleven van de ECB kunnen rekenen.

‘Señor presidente, ¡despiértese, por favor!’ Word wakker, alstublieft. Werk snel een doeltreffend beleid uit. En communiceer daar vervolgens duidelijk over. Anders kunt u weldra wakker worden in een land dat onder Europese voogdij staat en waar u alleen nog een EU-dictaat mag uitvoeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud