Ook Fitch verlaagt Belgische rating

Kredietbeoordelaar Fitch heeft vrijdagavond zijn rating voor België verlaagd en voegt daar een negatieve outlook bij. "Fitch doet exact hetzelfde als wat Standard & Poor's en Moody's eerder deden", reageert minister van Financiën Steven Vanackere. Vanackere wijst er ook op dat Fitch denkt dat België in 2012 de budgettaire norm zal halen. "Dat is toch een teken dat er meer vertrouwen is dan in vergelijking met voor er een nieuwe regering kwam.'

Fitch had zich eerder al bijzonder sceptisch uitgelaten over de oplossing die de Europese regeringsleiders eind vorig jaar naar voren hebben geschoven voor de schuldencrisis. Nu haalt het agentschap die kritiek weer aan in zijn argumentatie voor de nieuwe golf van ratingverlagingen.

'Er zijn meer substantiële hervormingen nodig in het beleid van de eurozone om tot meer economische zekerheid en financiële stabiliteit te komen. Meer samenwerking op het gebied van begroting behoort daar ook toe', staat te lezen in een persbericht. Fitch geeft ook te kennen er nog steeds rekening te houden dat de eurozone uit elkaar valt, al zegt het dat de kans daarop vrij klein is. Toch zijn de vooruitzichten voor acht eurozone negatief.

Dat is ook het geval voor België, waarvoor Fitch zijn rating verlaagde van 'AA+' naar 'AA'. Ook hier wordt de euromalaise aangehaald als belangrijkste reden voor de ratingverlaging, maar Fitch wijst ook naar specifiek Belgische problemen.

Financieringsnood

De financieringsbehoeften van ons land, bijvoorbeeld. 'Voor België stemt die financieringsnood overeen met 19 procent van het BBP. Dat is het vierde hoogste niveau in de eurozone, na Griekenland, Italië en Portugal.' Fitch geeft wel mee dat de situatie is verbeterd sinds de komst van een nieuwe regering. Maar de volatilieit op de markten blijft hoog als gevolg van de eurocrisis.

Ander teer punt: de stabiliteit van de banken, een probleem dat vorig jaar nog eens extra in de verf werd gezet met de nationalisering van Dexia Bank. De waarborgen die België verleent aan de overblijvende beursgenoteerde Dexia-groep vormen nog steeds een belangrijk risico, zegt Fitch.

Met de aankondiging van vrijdag zet Fitch België (AA), Spanje (A), Slovenië (AA-) op dezelfde kredietscore als Standard & Poor's (S&P). Cyprus gaat naar BBB- (de laagste 'goede' rating), nog een trapje hoger dan de BB+ (de hoogste 'rommelrating') van S&P. Ook Italië krijgt van Fitch met (A- nog steeds een betere rating dan van S&P (BBB+).

Fitch verlaagt dus zijn rating voor een waslijst euroland, maar behoudt opmerkelijk genoeg wel de hoogste 'triple A'-rating voor Frankrijk, Oostenrijk, Nederland, Duitsland en Luxemburg. Eerder deze maand verlaagde S&P de AAA-ratings voor Frankrijk en Oostenrijk. Ook de rating voor Ierland wordt behouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud