'Roof op de spaarder'

Cyprioten probeerden dit weekend nog zoveel mogelijk cash af te halen (foto: EPA) ©EPA

'Een roof op de kleine spaarder'. 'Een grotere vertrouwensbreuk is nauwelijks denkbaar'. Het regent kritische commentaren van invloedrijke europarlementariërs tot de Duitse pers over de controversiële reddingsdeal voor Cyprus, die voor het eerst spaarders mee in het bad trekt. Cyprus zelf zweeft tussen woede, frustratie en berusting.

Zeggen dat er opluchting heerst nu Europa eindelijk een reddingsplan klaar heeft voor Cyprus, is de waarheid geweld aan doen. Want: om de factuur te verminderen, trekt Europa met zijn vijfde reddingsplan - na Griekenland, Ierland, Portugal en de Spaanse banken - voor het eerst ook de spaarder mee in het bad.

Een gevaarlijk precedent, dat ook bij andere crisislanden het vertrouwen in de banksector aan het wankelen kan doen brengen. Ook spaarders met minder dan 100.000 euro op de rekening, moesten zaterdag vaststellen dat via een heffing van 6,75 procent elke 100 euro op hun rekening 's nachts gedevalueerd was tot 93,25 euro.

De Europese Unie voerde een geharmoniseerde spaargarantie tot 100.000 euro in, precies om te vermijden dat crisislanden tegen een destabiliserende vlucht van spaartegoeden zouden aankijken.

'Kleine spaarders worden beroofd van de bescherming die hun spaargeld genoot volgens de EU-regels', zegt Sharon Bowles, voorzitter van de invloedrijke commissie Monetaire Zaken bij het Europees Parlement (EP) in het Financieele Dagblad. Bowles zegt 'ontzet' te zijn door de actie. 'De les is dat de regels worden omzeild als de eurozone, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds dat nodig vinden'.

Ook in de Duitse pers is er flink kritiek te horen. De Frankfurter Allgemeine Zeitung schrijft in een streng opiniestuk dat de deal er kwam onder Duitse druk, omdat regering én oppositie in Berlijn niet de indruk wilden wekken een redding op poten te zetten voor Russisch witwasgeld. De krant ergert zich er aan dat de geschiedenis van de eurocrisis ook 'een geschiedenis van permanente regelovertredingen' is.

Ook de FAZ vreest dat het spaardersvertrouwen nu ondermijnd wordt. 'We kunnen ons moeilijk een grotere vertrouwensbreuk voorstellen dan een nachtelijke overheidsconfiscatie van spaargelden. Brussel zet kleine Cypriotische spaarders zo op één lijn met buitenlandse witwassers'.

ECB

De Cypriotische president Nicos Anastasiades verdedigt de heffing met de stelling dat het land weinig keus had. Hij suggereerde zaterdagavond dat de Europese Centrale Bank er mee gedreigd heeft de noodkredieten aan Laiki Bank, de tweede bank van het land, dinsdag gewoon stop te zetten. Dat zou het land op het pad naar een bankroet gezet hebben. 'We hadden de keuze tussen een catastrofaal wanordelijk bankroet of een scenario met een pijnlijke maar gecontroleerd crisismanagement'. Nicos Anastasiades zou zondagavond om 19.00 uur het akkoord met de Europese Unie op tv verdedigen.

In Cyprus groeit het protest. De voormalige Cypriotische minister van Handel en Industrie, Giorgos Lillikas, noemt het Europese reddingsplan voor Cyprus 'een nationale ramp'. Lillikas deed vorige maand als onafhankelijk kandidaat mee aan de Cypriotische presidentsverkiezingen. Hij haalde net te weinig stemmen voor de tweede ronde. Volgens Lillikas heeft de huidige president Nikos Anastasiades 'zijn mandaat binnen 15 dagen verraden'. Lillikas pleit voor een referendum over het reddingsplan. Zoniet, wil hij nieuwe presidentsverkiezingen.

In Cyprus was er zondag sprake van een vreemde combinatie van woede, berusting en frustratie. Volgens de Engelstalige Cyprus Mail was het duidelijk dat de president was gechanteerd om in te stemmen met de 'solidariteitsheffing'. Anders zou Cyprus financiële hulp kunnen vergeten, stelt de krant. 'Het Europese reddingsplan was vooral bedoeld om wat er over is van de Cypriotische economie kapot te maken, in plaats van te redden', stelt de krant.

Het Cypriotisch parlement moet zich nog over de deal uitspreken. Het debat - dat pittig belooft te worden - is uitgesteld van zondag naar maandag 18 maart.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud