'We staan klaar met extra stimulus'

Fed-voorzitter Ben Bernanke (l.) in Jackson Hole, naast de Israëlische bankgouverneur Stanley Fischer (foto: Reuters)

De Amerikaanse economie scoort onaanvaardbaar zwak. En bij de vorige twee appelflauwtes bleken volgens ons rondjes geldcreatie een probaat middel. Dus: zet u schrap voor een derde rondje stimulus. Dat is de boodschap van Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank.

Ben Bernanke is dit weekend te gast in Jackson Hole, de traditionele zomerbijeenkomst voor centraal bankiers. In zijn openingsrede klonk de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank somber over de toestand van de Amerikaanse economie.

'De werkloosheidsgraad blijft 2 procentpunt boven wat wij normaal vinden. Die stagnatie van de jobmarkt is een grote kopzorg. Niet alleen voor het enorme menselijke leed dat er uit voortvloeit, maar ook omdat persistent hoge werkloosheid structurele schade berokkent aan onze economie'.

En dus gaan de Amerikaanse centraal bankiers over tot actie. 'De Federal Reserve zal met extra stimulus komen om een sterker economisch herstel en een duurzame verbetering van de jobmarkt te stimuleren'. Merk op dat Bernanke het over 'zal' heeft en niet 'overweegt'. Met andere woorden: extra stimulus op de vergadering van 13 september is een uitgemaakte zaak.

Nog maar eens een rondje geldcreatie dus, het derde al. Heel wat economen twijfelen aan het nut van extra stimulus, maar Bernanke zelf niet. 'Op basis van de voorbije vier jaar, zijn er flink wat empirische studies verricht naar onze grootschalige inkopen van schuldpapier. In het algemeen bewijst dat onderzoek dat de inkopen van de Federal Reserve in belangrijke mate de langetermijnrente verlaagd hebben', klinkt het. 'De eerste 1.700 miljard dollar verminderde de rente met 0,4 tot 1,1 procentpunt, de tweede ronde van 600 miljard met 0,15 en 0,45 procentpunt.'

'Op basis van onze modellen krikten die twee rondes inkopen de economie met 3 procentpunt op en schiepen ze 2 miljoen banen', stelt Bernanke. Vrij vertaald: onze geldcreatie werkt en dus gooien we er een derde rondje tegenaan.

ING-econoom Rob Carnell merkt op dat de toon van Bernanke zwakker is dan die van de notulen van de jongste vergadering. Bernanke zegt: 'De Fed zal het beleid verder versoepelen als dat nodig is.' In de notulen stond: 'De meeste leden oordelen dat wellicht relatief snel een bijkomende versoepeling van het beleid nodig zal zijn.'

Toch gelooft Carnell dat er bij de Fed een consensus bestaat om op 13 september nieuwe stimuleringsmaatregelen aan te kondigen. 'Het banenrapport van volgende week vrijdag zal cruciaal zijn.' Bernanke is in zijn speech erg somber over de arbeidsmarkt.

'Het beste argument voor een betekenisvolle versoepeling van het monetair beleid in september is dat de vergadering van eind oktober te dicht ligt bij de presidentsverkiezingen van begin november', aldus Carnell. 'De volgende vergadering van begin december is nog te veraf.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud