Advertentie

Bank of England pompt 75 miljard pond extra in economie

Mervyn King, gouverneur van de Bank of England. (Foto: Bloomberg)

De Bank of England (BoE) heeft haar inkoopprogramma voor obligaties verhoogd met 75 miljard pond (86 miljard euro) tot 275 miljard pond. De rente blijft al 31 maanden op rij onveranderd op 0,5 procent. Dat maakt de BoE bekend, die expliciet verwijst naar de problemen in de eurozone als bedreiging voor de Britse economie.

Het was niet de vraag of gouverneur Mervyn King het stimulusprogramma nieuw leven zou inblazen, maar wanneer. De BoE plant dat het inkoopprogramma vier maanden in beslag zal nemen.

Met de inkoop van obligaties, die door veel economen was verwacht, hopen de Britse centraal bankiers vooral de langetermijnrente omlaag te krijgen. Dat moest de financiële markten ondersteunen en het bedrijven makkelijker maken tegen gunstige voorwaarden kapitaal op te halen via de aandelen- of obligatiemarkten, nu banken nauwelijks krediet verschaffen.

Ook algemeen verwacht was de beslissing om de rente op 0,5 procent te houden.Daarmee staat de belangrijkste rente al 31 maanden, sinds maart 2009, op een absoluut diepterecord sinds de oprichting van de Bank of England in 1694.

Spanningen

'Het ritme van de wereldgroei is vertraagd, vooral in de belangrijkste exportmarkten van het VK', schrijft gouverneur Mervyn King in zijn uitzonderlijk lang rentebesluit. Normaal gezien is dat een bijzonder korte tekst, maar deze keer beslaat de verklaring bijna een volledige pagina. 'De problemen in sommige lidstaten van de eurozone en hun banken heeft geleid tot ernstige spanningen op de interbankenmarkt en op de financiële markten in het algemeen. Deze spanningen in de wereldeconomie bedreigen het herstel in het VK.'

Consumptie

Maar er zijn ook heel wat indicatoren die erop wijzen dat de onderliggende groei in het VK is afgenomen, erkent King. 'De druk op de inkomens van gezinnen en de budgettaire besparingen zullen blijven wegen op de binnenlandse consumptie. Daarenboven zorgt de spanning op de bankenmarkt dat bedrijven en gezinnen minder gemakkelijk kunnen lenen.'

Inflatie

In augustus steeg de Britse inflatie tot 4,5 procent, ver boven de doelstelling van 2 procent. Daarom waren niet alle economen ervan overtuigd dat de BoE met zo'n hoge inflatie bereid zou zijn om nieuw geld te drukken.  'De inflatie zal zelfs nog stijgen', meent King. 'Tot boven de 5 procent in de komende maand. Maar tegelijk verwachten we dat de inflatie daarna scherp zal terugvallen. Onder meer een hogere werkloosheid zal de levensduurte drukken. Door de verslechterende economische vooruitzichten zal de inflatie op termijn zelfs onder de 2 procent zakken, onder onze doelstelling. Daarom heeft het beleidscomité besloten dat het noodzakelijk was om de economie bijkomend te stimuleren.'

Inkoopprogramma

In het negenkoppige beleidscomité pleitte bestuurder Adam Posen al een hele tijd voor extra stimuli voor de economie, maar het bleef bij roepen in de woestijn, tot vandaag. De notulen van de bijeenkomst van begin augustus leren dat Posen voorstelde het inkoopprogramma van staats- bedrijfsobligaties met 50 miljard pond (57 miljard euro) te verhogen tot 250 miljard pond.

Maar het beleidscomité onder leiding van gouverneur Mervyn King besloot in september om het plafond voor het opkopen en aanhouden van obligaties ongewijzigd te houden op 200 miljard pond. Sinds maart 2009 koopt de BoE obligaties op als extra stimulusmaatregel voor de economie.

Toen lag het bedrag op 75 miljard pond. Het programma steeg vervolgens naar 125 miljard op 7 mei en tot 175 miljard op 6 augustus. Sinds november 2009 ligt het plafond op 200 miljard, een limiet die intussen al zowat een jaar bereikt is.

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud