Advertentie
Advertentie

Beatrix doet troonsafstand

(Foto: Reuters) ©REUTERS

De Nederlandse koningin Beatrix neemt afscheid van haar troon. Dat heeft de vorstin bekend gemaakt in een toespraak op de nationale radio en televisie. 'Ik treed niet terug omdat de taak te zwaar is geworden, maar omdat de verantwoordelijkheid voor het land aan een nieuwe generatie toehoort', zei de koningin. De troonsafstand vindt plaats op 30 april.

Zoals verwacht kondigde Beatrix in haar toespraak aan dat ze plaats maakt voor haar zoon prins Willem-Alexander. Op 30 april zal hij de troon bestijgen als Willem IV. Volgens de koningin zijn de kroonprins en zijn vrouw Maxima voldoende voorbereid op hun taak en zullen ze 'met al hun talenten een eigen invulling geven aan het koningschap'. De koningin gaf ook meer uitleg bij haar beslissing: 'Ik treed niet terug omdat de taak te zwaar is geworden, maar omdat de verantwoordelijkheid voor het land aan een nieuwe generatie toehoort', klonk het.

Volgens Beatrix was de tijd rijp om de beslissing te nemen. Niet alleen viert de vorstin donderdag haar 75 verjaardag, dit jaar is het ook 200 jaar geleden dat Nederland een koninkrijk werd. 'Het samenvallen van deze twee bijzondere gebeurtenissen is voor mij de aanleiding geweest te besluiten dit jaar uit mijn ambt terug te treden. Het lijkt mij een goed moment om deze stap, die ik al enige jaren overweeg, nu daadwerkelijk te nemen', verklaarde Beatrix. 

Aankondiging

Maan­dag­na­mid­dag kwam on­ver­wachts een me­de­de­ling van de Ne­der­land­se Rijks­voor­lich­tings­dienst. 'Van­avond om 19.​00 uur wordt een toe­spraak van Hare Ma­jes­teit de Ko­nin­gin uitge­zon­den op radio en te­le­vi­sie. Over de in­houd van de toe­spraak die eer­der van­daag is op­ge­no­men op Pa­leis Huis ten Bosch wor­den tot na het mo­ment van uit­zen­den geen me­dede­lin­gen ge­daan', stond in de korte me­de­de­ling te lezen.

De Nederlandse media hadden al snel begrepen dat de mededeling maar één iets kon betekenen: troonsafstand. De timing toont immers veel gelijkenissen met het verleden. Ook Beatrix' voorgangster, koningin Juliana, kondigde haar afscheid eind januari aan. Op 30 april 1980, de verjaardag van Juliana, nam Beatrix dan de troon van haar moeder over.

Beatrix zal dus precies 33 jaar aan het hoofd van het land gestaan hebben. Daarmee is ze niet de langst regerende vorst uit de Nederlandse geschiedenis. Haar grootmoeder Wilhelmina zat 50 jaar op de troon. En ook Willem III droeg zijn kroon langer dan Beatrix. Hij zat 41 jaar en 9 maanden op de troon.

Rutte

Premier Mark Rutte legde onmiddellijk na de toespraak van de koningin zelf een verklaring af. Daarin bevestigde hij dat de troonsopvolging inderdaad op 30 april zal plaats vinden. Niet toevallig op Koninginnedag in Nederland.

Rutte sprak in de eerste plaats zijn dank uit voor Beatrix. 'Op dit bijzondere moment voor de Koningin en voor ons land wil ik allereerst mijn grote respect en bewondering uitspreken. Respect en bewondering voor de buitengewone inzet van de Koningin in en voor Nederland en de Nederlanders gedurende meer dan dertig jaar', klonk het.

De Nederlandse regeringsleider sprak meteen ook zijn vertrouwen uit in de toekomstige vorst. 'Ik weet zeker dat de Prins en de Prinses als Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op een overtuigende manier invulling zullen geven aan hun nieuwe taak en rol. In de beste traditie van Koningin Beatrix en generaties Oranjes voor hen', stelde Rutte.

België

Premier Elio Di Rupo (PS) bracht in een mededeling 'in naam van de Belgische regering hulde aan de Nederlandse Koningin Beatrix die na een regeerperiode van 33 jaar haar troonsafstand heeft aangekondigd'. Volgens de premier heeft de Nederlandse Koningin haar land 'steeds met waardigheid, intelligentie en veel empathie vertegenwoordigd en heeft ze zo een bijzondere plaats veroverd in het hart van miljoenen Nederlanders'.

De eerste minister dankt Koningin Beatrix voor de intense en warme banden die onze beide landen onder haar bewind onderhielden en feliciteert haar opvolger Prins Willem-Alexander met zijn nakende troonsbestijging en wenst hem en zijn echtgenote Prinses Maxima alle succes toe bij de belangrijke opdracht die hen wacht. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud